Monday, September 29, 2008

Cara-cara menganyam ketupat...

Sebut saja raya, mesti org akan terfikir pasal juadah2 hari raya... ketupat... rendang... dan mcm2 lg... tapi, tahukah anda? tidak ramai muda mudi zaman sekarang yang boleh menganyam ketupat (menganyam ye... bukan mengayam... =p)... sebenarnya, menganyam ketupat amatlah mudah... huhuhu... jadi, entri kali ini akan mengajar secara ringkas bagaimana cara-cara menganyam ketupat...
Langkah 1: sediakan daun kelapa

Langkah 2: buang lidi pada daun kelapa

Langkah 3: Selepas lidi dibuang, jadilah 2 helai daun seperti gmbar di atas

Langkah 4: Lilit 1 bahagian daun kelapa di tangan kanan (kiri pun bleh) sebanyak 4 kali lilit


Langkah 5: Lilit 1 lg bahagian daun kelapa di tangan kiri (kanan jika yg awal td gune tgn kiri) sebnyak 4 kali lilit

Langkah 6: Pastikan lilitan pada tgn kiri dan tgn kanan adalah berlawanan arah. (contoh: hujung yg besar pada tgn kanan di bawah, hujung yg besar pada tgn kiri di atas)

Langkah 7: Pegang hujung lilitan pd tgn kanan dan tgn kiri dgn erat dan saling masukkan daun lilitan itu (rujuk gmbar) dan teruskan pada lilitan seterusnya seperti menganyam tikar


Langkah 8: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya...

Langkah 9: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya (pd tgn kanan dan kiri)

Langkah 10: teruskan anyaman sehingga lilitan yg ke-4 (rujuk gmbar)

Langkah 11: Apabila siap anyaman untuk lilitan, anda akan mendapati bahwa hujung yg kecil bertembung dan hujung yg besar berada pada bucu yg berlawanan


Langkah 12: Tarik hujung yg kecil keluar dan gantikan hujung yg kecil dgn hujung yg besar (anyaman sperti anyaman tikar)


Langkah 13: Teruskan anyaman pada hujung yg besar bucu yg satu lg

Langkah 14: Hujung yg besar betemu dan hujung yg kecil berada pada bucu yang berlawanan

Langkah 15: Anyam hujung yg kecil ke arah bucu yg belawanan dgn bucu hujung yg besar

Langkah 16: Jadilah mcm ini. kemaskan ia supaya kelihatan lebih kemas dan tidak bocor apabila beras di masukkan


Langkah 17: Jadilah kelongsong ketupat



Langkah-langkah untuk memasukkan beras:

Langkah 1: Masukkan hujung yg besar ke dalam anyaman kelonsong ketupat


Langkah 2: Jadilah macam gambar di atas

Langkah 3: Pada hujung yg kecil, bukakan sebelah hujung supaya kelihatan lubang seprti di atas. Masukkan beras sebnyak 1 per 3 kelonsong ketupat


Langkah 4: Selepas memasukkan beras, ikat kedua-dua hujung yg kecil sepeti gmbar di atas

Siaplah ketupat nasi untuk di makan pada hari raya nanti... huhuhuhu... sebarang masalah, cadangan atau komen, bleh la komen di sini saja.... =p

17 comments:

::Amin Mansor:: said...

tips yg menarik pah! sape2 yg googling cara nk menganyam ketupat, insyaallah jumpe blog pah.

Semoga byk lagi tips menarik!

Jepah said...

tips gapo lg min??? bg cadangan... huhuhuhu...

nurilahi said...

wooooo, this is great. Boleh wat ilmu fakta simpanan :D

Jepah said...

simpan2... huhuhu... selamat mecuba menganyam... =p

leka said...

aku dah try mengapa mase fail..mkn ktupt palas je la rye nie =]

Jepah said...

to leka:
relax2... takes time... mase aku blajar dulu pun, takes a lot of time and effort... bile da tau cara2nya, senang je... keep trying... =)

Anonymous said...

tq

Milla's Cookies said...

susahnye nak menganyam..huhu..

Milla's Cookies said...

:-)

Mama Zharfan said...

me googel cara anyam ketupat then terjumpa blog u..tq for the info..siyes me tak reti nak buat hehhe tangan keras :p

Anonymous said...

Wow...nmpak snang...tapi, kena test dulu...apa2 pon....selamat menyambut aidilfitri.....maaf zahir dan batin........

ryan setiawan said...

hus hus

ryan setiawan said...

bahasa malaysia bodoh

Teh Anis said...

Aku juga bisa kalau ngacam berbagai macam ketupat....yg bingungnya gak ada daun kelapanya cuma pita dan daun kurma....

Teh Anis said...

Aku juga bisa kalau soal nganyam berbagai macam bentuk anyaman ketupat tapi yg bingungnya gak ada daun kelapanya ada juga cuma pita dan daun kurma...

Anonymous said...

x pnde mok ngekot cara2 yaa

Anonymous said...

Langkah 6 7 lilitan pada tangan kiri dah lain..tipu