Sunday, November 30, 2008

Banjir...

Hujan yang tidak berhenti-henti selama 4 hari di beberapa tempat di Terengganu telah menyebabkan banjir terutamanya di kawasan tanah rendah. Alhamdulillah, rumahku berada di kawasan tanah tinggi. Menurut ibuku, rumah yang kami diami sekarang ini tidak pernah di landa banjir. Cuma dia meluahakan rasa risau pada tahun ini kerana hujan pada tahun ini dikatakan "agak pelik" kerana ada "pasang besar". Banjir yang paling teruk yang pernah ibuku lalui ialah pada tahun 1986. Ketika itu, air mmg naik begitu tinggi, sedikit sahaja lagi utk mencapai kedudukan rumah yang kami diami sekarang... Harap-harap, tiada "siaran ulangan" banjir tahun 86 atau lebih dikenali sebagai "Bah 86". Hujan telah pun berhenti untuk hari ini. Alhamdulillah...

10 comments:

As said...

musim2 tengkujuh..semua keadaan berjaga2..

area umah as tak pnah gak..rasanya tahun 86 tu pnah kot..nnti ah tanya ibu

Szakif said...

kalo tak kerana pindah ke kampus KUantan, aku maybe tak tahu banjir tu ape :D

Jepah said...

>>>as:
mmg la... da ade jalan tutup...

Jepah said...

>>>szakif:
tu la... byk bende lg ko kene blaja tentang kehidupan duniawi ni... hehehe...

© Liyana.Sara.Salleh said...

Zaki,takkan tak tau banjir tu apa...
or maybe maksud ko, ko sendiri tak pernah alami banjir...

tak pernah kena banjir pun kat sini (my house)...
Alhadulillah sebab tinggal kat kawasan yang tinggi...

adakah banjir kat pantai timur ni sebab faktor geografi atau sistem perparitan tak efektif???

macam mana agaknye nanti kat kuantan ye sem depan???

Jepah said...

>>>liyana:
zaki x pernah hidup susah... xpernah la merasa banjir ni... =p

faktor geografi lerr... mmg da selalu banjir... kuantan? hmmm...

© Liyana.Sara.Salleh said...

mungkin Zaki tak pernah rasa suasana susah macam ni...
tapi rasa susah dari segi lain...

takkan takde cara nak kurangkan banjir kat sana???
kesian kat orang2 Pantai Timur...

Jepah said...

>>>liyana:
maybe la kot...

da cube mcm2 cara da... tp kalu kawasan tanah rendah mmg agak payah la sket...

Szakif said...

a'a~ memang pown~ aku kan tinggal kat istana.. ape barang banjir2 sume nih :P

Jepah said...

>>>szakif:
jgn ckp mcm tu... skali kene banjir kat istana ko baru tau...