Wednesday, December 31, 2008

Is money really important?

Entri ini tidak di tujukan kepada sesiapa... hanya untuk renungan bersama....

Pernah tak anda mendengar mana-mana wanita yang telah bergelar ibu mengatakan begini...

Scene 1
Ibu A: Anak aku... nama je keje hebat-hebat... tapi, satu sen pun x pernah bagi kat aku... aku bukanlah nk sgt duit dia... tapi, sekurang-kurangnya, bagi la sket. x ingat jasa mak sendiri ke?

p/s: padahal dia tidak sedar bahawa anaknya tanggung sume keperluan rumah. Semua bil-bil anaknya yang bayar... penting sangat ke duit?

Scene 2
Ibu B: Anak aku... keje biasa-biasa je... tapi, tiap2 bulan bagi kat duit kat aku.... sejuk perut mengandung...

p/s: padahal dia tidak sedar anaknya buat keje haram... penting sangat ke duit sampai x ambil peduli keje anak?

Scene 3
Ibu C: Anak aku, x pernah bagi duit kat aku kalau aku x mintak....

p/s: padahal dia tidak sedar anaknya sentiasa membeli buah tangan setiap kali melawatnya.... penting sangat ke duit?

Sekadar renungan bersama.... penulis pernah mendengar perbualan sebegini.... maklumlah... penulis orang kampung... macam-macam ragam orang kampung yang penulis telah selami... Alhamdulillah, ibu penulis tidak seperti scene-scene di atas....

Penting sangat ke duit? Atau sikap anak yang lebih penting? Adakah duit boleh membalas jasa-jasa ibu mengandung, menyusui, membesarkan, mendidik? Fikir-fikirkanlah....

..............

14 comments:

Szakif said...

azam aku bila aku dah kerja nanti, supaya mak aku takkan sampai buat any statements tu.

insha Allah...

© Liyana.Sara.Salleh said...

Ibu D: anak aku kerja hebat2,tiap2 bulan bagi duit kat aku walaupun aku tak minta...
Amin...

saje je nak tambah...
ni specially dedicated to my brothers la...
tak taule nak kata duit/sikap yang penting...
because each of us values these things differently...
apa2 pun hidup mesti happy, dalam keberkatan dan diredhai ibu kita...

As said...

biasa bg duit kat mak
tapi ramai lupa nak bg sket gak kat ayah
bukan apa
kadang kita ingat bg kat mak je sbb mak jaga hal ehwal rumah
bukan lupakan ayah, tp cma tak terfikir

jadi marilah next time ingat kat ayah gak even ayah ada gaji sendiri ke ape.. :D

oppsss...lari tajuk

Jepah said...

>>>szakif:
ameenn.... insyaALLAH...

Jepah said...

>>>liyana:
btol2... tp, jgn la kerana duit, smpai x nmpak jasa org lain...

Jepah said...

>>>as:
owh... xpe2... biasenya ayah tidak keluarkan statement sperti di atas... ape2 pun, keredhaan ibu bapa yg sgt penting...

kmah said...

smoga mak mahupun ayah sy x kan kluokan statement gitu~

Ameen:::....

Jepah said...

>>>kmah:
insyaALLAH...

ameen....

izzahismail said...

maybe they feel like they need to be appreciated, one thing i learnt from my grandparents, as they get older they become more sensitive.

best advise, appreciate them as long as they still alive. it's just a little to be compared to what they've done for us.

;))

happy new year!

Jepah said...

>>>izzah:
=)

candlesky said...

pabila kita berada di kedudukan bernama 'ibu'/'ayah'.....

~pilihlah kata2 yang terbaik untuk anak kita kerna kita pernah bergelar anak pd satu ketika....
~moga menjadi anak n ibu/ayah yg diberkati...
~pape pun, menggembirakan hati se0rang ibu bukan rigid pada material..walau itu yang keluar dr bibir sesetengah ibu,namun hatinya???onle ALLAH knows...

(just reflection)^_^

Jepah said...

>>>candlesky:
yup... dlm hati sape tau,kan?

=)

Anonymous said...

money is important la...
no money no life

Jepah said...

>>>anonymous:
up to u...