Monday, December 1, 2008

Raining again...

Today, I wake up like usual. 5.30 a.m. I heard outside of my house, it is raining heavily. Owh.. raining again.. I prepared myself for Subuh prayer and went out to go to surau. I was shocked because almost all of the stairs outside my house is getting wet. Now, it is still raining heavily. huhh...

Mesti hujan lebat giler dan berangin. kalu x, xde la basah tangga rumah ni... Adakah tempat yang dah surut banjir semalam akan banjir balik? kesian kepada sume yang terlibat dengan banjir. banyak harta benda yang rosak. hmmm... Tapi, inilah kuasa ALLAH supaya manusia sedar kerana manusia sekarang sudah ramai yang lalai dari beribadat kepada ALLAH. Banjir merupakan ujian daripada ALLAH untuk manusia dan sebagai bukti kepada manusia akan kekuasaan ALLAH. Supaya manusia lebih mengingati-Nya. Sesungguhnya dengan mengingati ALLAH, hati akan menjadi tenang... insyaALLAH...

UPDATE
9.00 p.m.: Aku baru sahaja mengambil abangku di stesen bas. Hujan masih turun dengan lebatnya. Abang aku cakap, da banyak jalan di tutup untuk kenderaan kecil. Ada juga yang di tutup untuk semua kenderaan. Bas pun terpaksa menggunakan jalan alternatif yang lebih jauh...

12 comments:

As said...

owh kat sini bru je seminit lepas start hujan..


kesian diorang yang banjir... :(

Jepah said...

>>>as:
dugaan...

izzahismail said...

mmg pantai timur tgh musim2 hujan la nih kan.

pity.tp peringatan.
biler2 masa Allah nak bagi or amek pon bley ;)

Jepah said...

>>>izzah:
yup... exactly... =)

Ddweee said...

kat ganu hujan lebat eh skrg?
aritu mak pun cakap..

Jepah said...

>>>Ddweee:
lebat sgt2... da byk jalan di tutup untuk kenderaan kecil...

::Amin Mansor:: said...

mmg pah. ak pun sama la. ak rasa esok la.sbb biasanye2 kita bgn pagi check result terus dpt.doakan esok result kuar,insyaAllah

shamel said...

emm..matmin ade call aku.
die ckp ari2 ujan kan kat ganu.
sabar2..
eh..ala korg actually da biase kan.
stiap taun camneh..

Szakif said...

agak2 kali ni ujan tu terlajak sampai ke kuantan ke tak eh?

aku maseh ingat lagi, first time pindah kuantan. i was not culture-, but climate-shocked bila hujan tak henti2 sampai berminggu2. masa kat area selangor and KL, takde merasa experience macam ni... serius jauh perjalanan luas pemandangan aH!

Jepah said...

>>>amin:
yey... check result mggu depan je...

Jepah said...

>>>shamel:
mmg tiap2 tahun kitorang lalui sume ni...
tp...hujan tahun ni pelik sket...

Jepah said...

>>>szakif:
xtau la zaki... sume tu DIA yang tentukan... kat mane hujan, kat mane x...

ha... skrang, da luas la pemandangan ko? keh9x