Thursday, December 4, 2008

Result K.O.... Kenapa saya hepi?

Masih lagi berbicara tentang result. Ini adalah rentetan dari entri ini. Result aku bukan power pun... bese2 je... nasib baik lulus la... tapi, aku tetap hepi. Kenapa? Aku da nyatakan sebab dalam entri itu. Tapi, sebenarnya... masih ada banyak sebab aku bleh terima result aku dengan tenang, cool, cool fever(xde kaitan) dan relax...

(berehat sebentar besama-sama Kit Kat)...

Ok. Sambung. Masa sekolah dulu, aku pernah menghadiri 1 ceramah motivasi. Ada satu quotation yang aku ingat sampai hari ini. Eh, 2 sebenarnya.

Quote 1: NO PAIN NO GAIN
Quote 2: MENCIPTA KEJAYAAN@KECEMERLANGAN LEBIH MUDAH DARI MENGEKALKAN KEJAYAAN@KECEMERLANGAN

Jadi, kedua-dua kata-kata inilah yang memberi aku semangat untuk terus berjuang. NO PAIN, NO GAIN. yup.. aku sgt2 bersetuju kerana gagal sekali bukan beerti gagal selama-lamanya. Gagal itu adalah titik permulaan dalam mencapai kejayaan di masa hadapan... kadang-kadang, kita kene merasa "sakit" dahulu sebelum kita berjaya.... Aku sendiri pun pernah gagal sebelum aku sampai ke tahap ini.

MENCIPTA KEJAYAAN@KECEMERLANGAN LEBIH MUDAH DARI MENGEKALKAN KEJAYAAN@KECEMERLANGAN. Kata-kata inilah yang membuatkan aku hepi melihat result aku. andai ditakdirkan aku dapat pointer yang sgt2 tinggi... tetapi for next exam, result aku jatuh merudum... bukankah itu lagi menyakitkan? bukankan lebih payah untuk aku mengekalkan pointer yang sgt tinggi? Jadi, aku hepi kerana aku masih ada 6 semester untuk meningkatkan lagi pointer aku... tp, bukan pointer yang tinggi yang aku cari... ape yang penting, kerjasama... (eh, melalut lagi)...

Jadi, dengan pointer yang agak rendah, aku masih boleh berusaha untuk mendapatkan pointer yang lebih tinggi sedikit dari pointer sekarang. Jadi, aku akan jadi lebih hepi... dan begitulah seterusnya... sikit-sikit, lama-lama jadi banyak... btol x? hehehe... Apa-apa pun, Aku Tetap Aku...

14 comments:

Anonymous said...

hebat... ade lg 6 semester ye??? bnyk lg tu... btw,ape persediaan utk sem baru yg akan dtg ni???

Jepah said...

>>>anonymous:
awk ni xde name ke? =p
persediaan? nothing... santai...

Ddweee said...

mcm buat "eksperimen" ke ats diri sendiri je.hihi

Jepah said...

>>>Ddweee:
lebey kurang mcm tu lah...

© Liyana.Sara.Salleh said...

6 sem lagi???
maksudnye, 4 sem pjg & 2 short sem lah ye...

dalam hidup ni susah untuk mengekalkan apa yang kita dah ada...

tapikan jepah...
pointer penting gak...
rasanye kena balance antara pointer yang tinggi & application ilmu yang kita pelajari...

cewah, sekali macam bagi nasihat kat orang pulak...
:D

As said...

jep..
ade 5 sem lagi kan...?

jangan wat cuak jep :D

alhamdulillah dalam musibah itu tetap diberi ketenangan dan kekuatan.

jadi landasan untuk kite speeding lg dalam perjuangan hidup


p/s: kata2 orang yang tak tgk result lg :P

Jepah said...

>>>liyana:
5 sem pnjang, 1 short sem...

haa... tau xpe...

pointer? hmmm... i think, my current pointer not too bad... =p

Jepah said...

>>>as:
jepah ade 6 sem la...

sem 2 08/09
sem 1, 2, 3 09/10
sem 1, 2 10/11

btol la 6,kan?

3p4h said...

Salam bro...hahaha

Puas!!!

~usah ditanya~

Jepah said...

>>>epah:
xnk tanya pun... hahaha

::Amin Mansor:: said...

jep,biasanya lame2 makin turun... bkn mkn byk.Haha.

Jepah said...

>>>amin:
itulah ape yg mu kene tau min...
jgn bg makin sikit...

Szakif said...

apa2 pun, always score the best we could la.. pada aku takde istilah eksperimen2 atau sengaja nak test dapat result rendah. it's like take it or leave it. nak pointer tinggi tinggi, buat betol2, study betol2. kalo tak nak pointer tinggi, buat la main2, but then in the end jangan la cuba nak menyedapkan hati dengan kata "saje je aku skor rendah2~"

hey, it's no time to play around la... gune 5 sebelum 5, itu nasehat yang paling sesuai dalam hal ni. :)

eh. membebel plak aku.

:P

Jepah said...

>>>szakif:
honestly, aku mmg score pun... muahahahaha... just kidding...
aku score... tp belum memadai bg aku... so, aku akan usaha lg...