Friday, December 5, 2008

Why I'm taking dietetics?

Why I'm taking dietetics? I have no answer for that. I'm taking dietetics course because I want to take it. Can it be my answer? huhuhu...

Untill now, I have no answer why I take this course. I just want to learn something that is new for me... that's all.... Some people asked me why I didn't take course to learn about computer since I always show interest to learn about computer. I just said that I can learn about computer anywhere now even at hostel I can learn about computer. I like to learn about computer because I really like computer. I always upgrade my PC. hahaha... I prefer to own desktop rather than laptop. So, that's why I choose to take another course rather than I take computer course. I know a lot about computer already but I don't know more about diet.

Maybe some of you think that I can learn dietetics anywhere too. but... for me, it can't be. Learning about diet can't be done by taking info from internet or reading health magazine only. I don't know the source of the information. Sometimes the information just a taboo... Some company want to sell their products, so they claims that their product can help to maintain healthiness. Some of them cross the rules and regulation on claim about products. Do you know that there is rules and regulations to promote and claim about food products? You should know it... Find about it. hehehe...

So, I take this course because I want to learn about it. I'm always asking my roomate about optometry course. Sometimes, I learn a bit about optometry from him... Why? because I want to learn... learn and learn and keep learning untill i die...

Aku pun xtau ape aku merepek ni... bahasa bertunggang langgang... ah... lantak la... hehehe...

p/s: disamping mempelajari ilmu dunia... ilmu untuk bekalan di akhirat jangan dilupakan... "update" dan "upgrade" ilmu itu penting...

12 comments:

© Liyana.Sara.Salleh said...

jepah ni lebih kurang macam my coursem8 la...
dia sgt2 bagus bab comp. ni...

jepah beruntung sebab dapat buat apa yang jepah suka...
as for me, I'm not really into CTS actually...
my passion is more on laws...
apakan daya, ada yang menentang...
takpelah, Allah dah tetapkan rezeki saya kat dalam CTS...

seolah2 macam menjadi persoalan bagi segelintir pelajar mengenai course yang mereka ambil...
ada yang belajar sebab memang minat, atau dah itu tawaran yang mereka dapat ataupun sebab kelulusan SPM dulu layak untuk mohon kursus tertentu...

btw, jepah tak merepek pun...
saya suka baca n3 macam ni...
:D

Jepah said...

>>>liyana:
comp? mmg jepah minat blaja sal comp dari kecik lg... tp, jepah x pernah masuk kursus comp... hahaha..

jepah xtau samada jepah minat or x diet ni...
tp, jepah suke blajar... that's y my sister pernah ckp yg jepah ni bg la blaja ape2 pun... mesti boleh... even yg jepah x minat pun...
ALHAMDULILLAH... i'm still can learn...

minat jepah yg sgt mendalam adalah mendalami ilmu2 agama... xtau kenapa... tp jepah sgt2 suke blajar ilmu agama... best!!!

kite xtau mase depan kite liyana...
DIA tau ape yg terbaik utk kite...

© Liyana.Sara.Salleh said...

jepah dikurniakan dengan kelebihan boleh belajar apa sahaja walaupun ia bukan minat jepah...
not everyone have that gift...

ya hanya Dia yang tau dan telah tetapkan segalanya tentang hidup kita...
dalam hidup ni tak semestinya kita minat sesuatu,tu yang akan kita dapat dan buat...
terpulang pada kita untuk melakukannya dengan sepenuh jiwa...
yang penting nawaitu...

Jepah said...

>>>>liyana:
ALHAMDULILLAH... semua tu dtg daripada-NYA... pinjaman semata-mata...

yup... btol tu liyana... nawaitu...

As said...

ada peluang belajar je :D
tak kira dengan sesape..

dan pastinya belajar itu bertujuan..kia ada dalam diri setiap orang, cume ade certain orang belum menggapai tujuan yang di dalam hati tuh.

ok, dah terkena infection dr jep..merepek :D

Jepah said...

>>>as:
btol tu... blajar je...
keep studying..

Szakif said...

aku ade borak dengan seseorang. takmo mention name.

ko ni dah de bisnes, nape tak amik econs?

bab2 econs, boleh belajar sendiri, bab biomedik, kena g kelas.. or such.

but then, aku rasa itu tak adil bagi orang2 yang amik course yang kita katakan sebagai "boleh belajar sendiri". they may have learned more than what we expect.

likewise, jepah ko kate computer boleh belajar sendiri but yet I'm sure apa yang diorang belajar bukan setakat apa yang kita belajar sendiri tuh.

apa yang pasti, bila belajar sendiri, kita lebih praktikal tapi kalo beljar secara formal dan akademik, pendedahannya lebih sistematik dan mendalam.

just my 2 cents bak kate liyana :P

© Liyana.Sara.Salleh said...

tiba2 namaku ada pulak dalam ni...
Zaki, Zaki...

kalau berdasarkan apa yang Zaki nyatakan...
bezanya ialah jepah belajar comp secara tak formal...
saya akui apa yang kita belajar sendiri memang takkan sama dengan mereka yang belajar secara formal...
can I say like that???
bolehlah kot~ :D
but again it goes back to nawaitu kita... :D

Jepah said...

>>>zaki:
btol ape yg ko ckp tu...
mmg la x same...
maksud aku "boleh belajar sendiri" ialah, kita leh "pilih" ape yang kita nak tahu psal sesuatu tu... bleh?

lg 1, aku da jmpe sseorang yg amek comp. course kat U... ada degree..
tp, bab2 comp, tnya aku... heran gak,kan??? huhuhuhu....

Jepah said...

>>>liyana:
btol2... nawaitu...
1 lg... ilmu + apply... itu yg kite nk...

Szakif said...

ok. i take that. i suka dengan point ko.

:)

Jepah said...

>>>szakif:
ok erk? huhuhu... tq2..