Tuesday, September 30, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Alhamdulillah... after a long rest today, i feel better... the fever almost gone... huhh... however, my head still feel the pain... but... after taking bath with warm water, my body feel fresh and i think i can celebrate raya tomorrow like others... Today is last iftar for this Ramadhan... no more terawih prayer tonite... and we can start bertakbir tonite untill we finish the solat sunat aidil-fitri tomorrow morning...

so, tomorrow i will wear new baju melayu... i want to wear jubah that my late father left to us but my brother ask me to allow him to wear that jubah coz he will be the imam for solat sunat aidil-fitri tomorrow morning... for those who are not pay zakat fitrah yet, please do so before solat sunat aidil-fitri tomorrow morning...

the answer for the question for STBB entry below, i will celebrate raya this year at my hometown, Kuala Terengganu, Terengganu... i never celebrate raya at other places... one more thing, i'm not married yet la... yahoo... be at home is the best moment for me... peace... =)

to all muslimin and muslimat all around the world, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...

last day of Ramadhan....

Ramadhan month for this year (1429H) come to the end today... so, it means that tomorrow is raya. and at last... i got FEVER... waaa... when i want to wake up from my bed for sahur, i feel heavy headache plus sneezing... haaacuuumm... =(

hopefully, the fever not become worst. tomorrow is raya. i want to celebrate raya like others... huhuhuhu.... owh, my head got pain again... need to take a nap... huhh... fuhh...

Monday, September 29, 2008

Cara-cara menganyam ketupat...

Sebut saja raya, mesti org akan terfikir pasal juadah2 hari raya... ketupat... rendang... dan mcm2 lg... tapi, tahukah anda? tidak ramai muda mudi zaman sekarang yang boleh menganyam ketupat (menganyam ye... bukan mengayam... =p)... sebenarnya, menganyam ketupat amatlah mudah... huhuhu... jadi, entri kali ini akan mengajar secara ringkas bagaimana cara-cara menganyam ketupat...
Langkah 1: sediakan daun kelapa

Langkah 2: buang lidi pada daun kelapa

Langkah 3: Selepas lidi dibuang, jadilah 2 helai daun seperti gmbar di atas

Langkah 4: Lilit 1 bahagian daun kelapa di tangan kanan (kiri pun bleh) sebanyak 4 kali lilit


Langkah 5: Lilit 1 lg bahagian daun kelapa di tangan kiri (kanan jika yg awal td gune tgn kiri) sebnyak 4 kali lilit

Langkah 6: Pastikan lilitan pada tgn kiri dan tgn kanan adalah berlawanan arah. (contoh: hujung yg besar pada tgn kanan di bawah, hujung yg besar pada tgn kiri di atas)

Langkah 7: Pegang hujung lilitan pd tgn kanan dan tgn kiri dgn erat dan saling masukkan daun lilitan itu (rujuk gmbar) dan teruskan pada lilitan seterusnya seperti menganyam tikar


Langkah 8: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya...

Langkah 9: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya (pd tgn kanan dan kiri)

Langkah 10: teruskan anyaman sehingga lilitan yg ke-4 (rujuk gmbar)

Langkah 11: Apabila siap anyaman untuk lilitan, anda akan mendapati bahwa hujung yg kecil bertembung dan hujung yg besar berada pada bucu yg berlawanan


Langkah 12: Tarik hujung yg kecil keluar dan gantikan hujung yg kecil dgn hujung yg besar (anyaman sperti anyaman tikar)


Langkah 13: Teruskan anyaman pada hujung yg besar bucu yg satu lg

Langkah 14: Hujung yg besar betemu dan hujung yg kecil berada pada bucu yang berlawanan

Langkah 15: Anyam hujung yg kecil ke arah bucu yg belawanan dgn bucu hujung yg besar

Langkah 16: Jadilah mcm ini. kemaskan ia supaya kelihatan lebih kemas dan tidak bocor apabila beras di masukkan


Langkah 17: Jadilah kelongsong ketupat



Langkah-langkah untuk memasukkan beras:

Langkah 1: Masukkan hujung yg besar ke dalam anyaman kelonsong ketupat


Langkah 2: Jadilah macam gambar di atas

Langkah 3: Pada hujung yg kecil, bukakan sebelah hujung supaya kelihatan lubang seprti di atas. Masukkan beras sebnyak 1 per 3 kelonsong ketupat


Langkah 4: Selepas memasukkan beras, ikat kedua-dua hujung yg kecil sepeti gmbar di atas

Siaplah ketupat nasi untuk di makan pada hari raya nanti... huhuhuhu... sebarang masalah, cadangan atau komen, bleh la komen di sini saja.... =p

last terawih for Ramadhan 1429H

Fuhh... selesai sudah menyempurnakan solat sunat terawih malam ni... Alhamdulillah... malam terakhir terawih untuk Ramadhan kali ini... perasaanke gembira bercampur sedih... gembira kerana hari raya bakal menjelma tetapi sedih kerana tiada lagi terawih pd tahun ini... bukan selalu mendapat peluang untuk berterawih.. dalam setahun, hanya sebulan sahaja peluang utk berterawih dan berpuasa pada bulan yg padanya di buka pintu syurga dan di tutup pintu neraka...

huhh... semoga aku masih di beri peluang untuk bertemu dan beribadah pada bulan Ramadhan tahun hadapan... insyaALLAH...

Sunday, September 28, 2008

after 1 year... what happened to my chubby niece???

Last year raya (2007).... my cute n chubby nice... called FATIN 'IZZAH... (just about 1 year on last raya).. very heavy, very chubby, very gorgeous... and... an interesting about her... she just want male to dukung her... if female dukung her (except her mom), she will cried...


Fatin Izzah (almost 1 year old)

BUT.... what happened to her this year??? when my bro from perak arrived at home yesterday, i'm very shocked when i saw her... very thin... but still gorgeous and have hair like korean actress... perhaps... huhuhu.. not heavy anymore... but... still don't want female to dukung her... when i want to take her pics, she was possing like the pic below.. (kecik2 pun dah pandai possing)

Fatin Izzah (1 year and 11 months)

STBB... (credit to zaki... =p)

as the founder for STBB, zaki said, STBB is stand for Statement Tak Bleh Blah... so, when raya is just around the cornenrs, the STBB syndrome spread faster than what i can imagine...

Pada suatu petang yg hening.... waktu berbuka puasa... bertempat di Mahallah Talhah 2, bilik 2.1, blok T9.... mcm biase, buka pose bersama-sama rakan-rakan sebilik yg ramai tu... dlm 7 org kot pd hari kejadian... hmmm....
tibe-tibe....

rumate A: jep, tahun ni, raya kat mane?
x sempat nk jawab...
rumate A: jep, tema tahun ni kaler ape?
baru je nk jawab...
rumate B: raya rumah "ehem2" ke?
rumate A: ke raya rumah "org tu"?

masih lg cube nk jwb...
rumate C: jep, cepat la jwb
baru je nk buka mulut utk menjawab...
rumate A: jep, kim salam kat "org ganu" ye...
(dlm hati, siot....)
jep: jom sambung makan...
(malas aku nk layan korang...)

padan muka korang... aku nk jwb, korang asyik tanye je... hahahahaha...

p/s: name rumate2 dirahsiakan bg menjaga sensitiviti rumate2... cite ini mmg ada kaitan dgn yg hidup je... xde kaitan dgn yg dah meninggal dunia... SELAMAT HARI RAYA....

Saturday, September 27, 2008

welcome back my bro n sis!!!

ari ni, da selamat smpai abg2 aku yg duk jauh... pulang utk berhari raya di kampung halaman kami yg indah permai ini... huh...

da lame x jumpe anak2 sdare... nasib baik diorng masih kenal aku... huhuhu... ayah sdare yg baik la katekan... (perasan btol...)

huh... quite tired today... this morning, gi shopping brg2 dapur... pas balik, main ngan anak2 sdare... lepas zohor, x sedar bile tertido... huhuhu... bgun solat asar, solat.... my bro from perak arrived... with his wife n children... sume anak2 dia menuju ke arah ku.... al-maklumlah... ayah sdare yg suke main ngan anak2 sdare... penat lyn karenah diorang...huhuhu... but, i have one thin to tell... but not now... maybe tomorrow... quite tired today... need to have a nice sleep tonite...

NITEZ....

Friday, September 26, 2008

i'm home....

fuhh... after few hours of boring time at mahallah... i'm now at my home... home sweet home.... now, i can have my mom's cooking for sahur tomorrow and next few days before raya.... yahooo....

esok??? mesti bz... my mom already ask me to follow her to go for shopping for hari raya... huhuhuhu....

quite tired... just arrived at my home.... nitez....

macam2 jj: "balik raya"

KHAMIS (25/9/08) pukul 2.30 ptg
today is my BM presentation... just two of us... nk buat ape 2 org je ni?? wawancara je la...
start wawancara... program yg bertajuk MACAM-MACAM JJ dgn topik BALIK RAYA...
aku jd artis veteran??? ish... nk wat mcm ne... dah hos rancangan nk wat mcm tu... time je la...
sedang asyik bercakap2... tibe2....

saya: ......semakin tahun semakin meningkat......
cikgu: saban tahun la...

waa.... malunya... tersasul....
selepas itu....

saya:.... ni ketupat yang saya ayam sendiri... (dalam hati: "ayam???" cover balik...) eh, ayam plak... anyam.... huhuhu...
satu kelas tergelak... malunya.... waaa.....
nasib baik ni last presentation untuk bm... lega....

bangun sahur!!!!

THURSDAY (25/9/08)... at 11.15 p.m.
me: abe, bukak x gerai makan ni sahur esok??
abe gerai: x bukak doh... nk tutup doh ni...
----------------------------------------------------------------------------------------------
FRIDAY (26/9/08).... at 4.45 a.m.
"jai... jai... bangun... ada makanan nk sahur x?" aduh... sape la bising2 pg2 buta ni. ngantuknye... owh... abe gerai makan bwh tu yg kejutkan aku rupenye... (abe gerai ni suke2 dia je panggil aku jai... ish9...)

me: makan biskut je kot abe...
abe gerai: meh la turun bawah... makan nasi...
me: ok...

alhamdulillah... ingatkan sahur pg td makan biskut je... x sangka lak... bukan je dpt makan nasi, free lak tu... time kasih abe gerai...

last break fasting at kuantan... (ramadhan 1429H)

THURSDAY: 25 SEPT 2008

waaa.... my rumate already back to his home last night (24/9/08)... what i'm gonna do??? quite bored be in the hostel... what i'm gonna eat for break fasting today (25/9/08)? huhuhu...
erm... x pernah lg bukak pose kat luar...
sending msj to few frens....
.....sending.....got reply....

so, it is decided to have break fasting at ecm with my juniors... ape name kedai tu erk?? johnny erk??? huhuhu... makan steamboat... x pernah hayat pun makan steam boat... ntah ape la steamboat tu... huhuhu... 1st time makan steamboat... 1st time gak makan pakai chopstick... mcm ne nk pakai??? nasib baik leh pakai gak... =p

quite delicious that steamboat... maybe next time i can try again to eat meals and dishes like that... but not always la... pokai la aku...
huhuhu...

so, this is last.... last... my iftar kat bumi kuantan untuk puase tahun ni...

Tuesday, September 16, 2008

my chubby niece...

My cute n chubby niece... just about 11 months... but i feel empathy to her... her mom (my sister in law) was admitted to hospital on early morning 31st August 2008... now, she stays with my mother (her grandma) when my brother (her father) go to work... yesterday, her mother had been operated due to the claim of pain at kidney. she might have kidney problem... according to my brother, he said that my sister in law look very fatigue and like have no energy...

kesian anak sedaraku ini... nasib baik la ayah sedara dia ni baik orgnye...(perasan btol.. hahahaha)... so, i'm taking care of her during my last vacation (mase cuti merdeka).. she is very nice and kind kid. for the kid like her who is just learned how to walk, dia selalu berpaut pada aku untuk berjalan... budak baik... tp, agak buas.. jarang menangis... jd, agak senang nk jage dia... aku selalu geram tgk pipi dia yg tembam tu... eeeiiiii... rase nk cubit2 je... huhuhu... tp, kalu nk dukung, mmg tak sanggup la nk dukung lame2... berat giler...

kesian dia... masih lg menyusu... tiap2 mlm, di bawa ke hospital untuk di susui... tgh mlm, di bawa pulang ke rumah... she just can meet her mother just for short period of time a day. but it seems like she understand her mom condition although my brother said that it is hard to take her back after she is being with her mom... hopefully, my sister in law will recover soon... da stengah bulan kat hospital tu... tp, dia jarang menangis.. kalu menagis pun bukan sbb xleh jumpe her mom tp sebab sakit kene buli" ngan sepupu2 dia... i'm proud of u, my chubby niece... NOR AZWANI... peace... =)

Wednesday, September 10, 2008

being 21??? hepi besday...


i'm becoming 21 today!!!! wow!!! i'm becoming older but i'm always feel like i'm still young...
but i'm not in teenager stage anymore... i'm being adult...

being an adult??? the stage that every human will undergo... but am i act like an adult??? maybe i'm already act like an adult because some of my friends said that i'm more matured than my age??? it is true??? i just laughed when here any statement like that... i don't think like i'm like adult... i'm always act like teenager... eh, tak... like adolescence... (mcm budak2 la... nk wat mcm ner... mmg masih lg kanak2 ribena...)

last night and today.... i got a lot of besday's wishing messages from my family and my friends.... "HEPI BESDAY. MAY ALLAH BLESS U ALWAYS.." thanks to all who were wishing my besday an pray for the blessing of ALLAH...

what i'm gonna do today??? some friends ask me to buying them for "iftar"... (eh, byk duit aku nk blanje korang... sepatutnye korang la blanje aku...)... my rumate asks me if i want to have a "grand iftar" today... i just can't said anything... just can give a warm smile... he already buying me pizza last night... thanks sob... =)

huh... this morning.... having a quite tough exam... alhamdulillah... i can answer quite well even i didn't finished the lecture notes... the question not covered the notes that i couldn't finished... ALHAMDULILLAH... syukur sgt2...

eh, it's Zohor time... time to pray... got to go now... once again, thanks to all on the wishing and praying on my besday... time kasih sume... may ALLAH bless all of us... =)

Thursday, September 4, 2008

Juadah Berbuka Sepanjang Ramadhan 1429H (kat mahallah)

3/9/08... ala, dah kene balik kuantan?? x suke... xsuke... tp, kene balik gak... nk buka pose nanti, nak makan ape erk??? (pk2..)


3 Ramadhan 1429H : 3 September 2008M

Kek Coklat (epah yg bagi...)

4-10 Ramadhan 1429H : 4-10 September 2008M

dah 5 ari... xde juadah istimewa la... duk kat mahallah mcm ni la... jimat...

Tuesday, September 2, 2008

Juadah Berbuka Sepanjang Ramadhan 1429H (kat rumah)

Setiap kali bulan puasa, mesti ade juadah2 istimewa... aku pun ade la jgak juadah istimewa bg keluarga aku... kalau kurma tu, mmg la istimewa jugak tp kurma mmg common jd juadah berbuka...hehehehe...



1 Ramadhan 1429H : 1 September 2008M

Cendol

2 Ramadhan 1429H : 2 September 2008M

Murtabak

Akok

Pulut Lepe (pulut panggang)

Kesyahduan Ramadhan 1429H


Erm... dah lame tgn ini tidak menulis dalam blog ini...

Alhamdulillah... Ramadhan dtg lg... bulan yg padanya di buka pintu syurga dan di tutup pintu neraka...

Tapi, ada kelainan pada Ramadhan kali ini... entah kenapa tetibe hatiku berasa begitu syahdu sekali.. padahal dah dpt puasa kat rumah... buka puasa kat rumah... hmmm...

Puasa pada tahun ini mmg sgt2 berlainan dgn tahun2 sebelum ini... ini kerana ini adalah bulan puasa pertama tanpa kehadiran ayah tersayang... dulu, dgn kehadirannya, bulan puasa sgt ceria... sahur di kejutkan ayah... menunggu waktu berbuka sama... ayah mejadi imam solat terawih di surau... ayah mengajak tadarrus sama-sama... tapi kini... ayah telah tiada lg...

Aku masih ingat lagi tarikh itu... terasa bgai semalam walaupun telah hampir 5 bulan... tanggal 3 April 2008... ketika itu, aku sedang sibuk membaca nota2 NIPC (Nutrition in Primary Care)... aku sedang bersiap2 untuk final exam ketika itu... tetapi, sedang aku membaca, aku telah t'lelap seketika... namun, aku di kejutkan dgn 1 panggilan telefon... abgku menelefonku... hatiku tetibe berdetik "kenapa abg mat telefon ni? dah tgh mlm ni..." tetibe aku teringat yg petang td kakakku telah menghantar SMS mengatakan bahawa ayahku telah koma... aku terus menjawab panggilan telefon itu... sesuatu yg aku tidak ingin dgr telah di beritahu kepadaku... abg ku mengatakan bahawa ayah telah tiada... kali terakhir aku berjmpe ayah pd PRU-12... mmg kami tidak sangka yg penyakit ayah bleh merebak dgn begitu cepat.. namun, apekan daya, ALLAH lebih menyayanginya... (Al-Fatihah...)... pada mlm itu juga, aku bergegas pulang ke rumah... (terpaksa la skip exam... nk wat mcm ne...) sebelum pulang, sempat jugak lah aku menelefon assistantku untuk menceritakan hal yg berlaku... suara menahan sebak di dada.. (nasib baik x kantoi ngan kiniey... neway, thanks kiniey... =)...)... aku tiba di rumah pd jam 4 pg... di smbut dgn linangan air mate kakak-kakakku... ape yg aku mampu buat pada mase itu, hanyalah memeluk kak tie (kakakku yang sulung dgn erat)... aku turut melepaskan perasaan sedihku... kak tie memujukku dan menenangkanku.. kak tie menyuruhku masuk ke dalam rumah, ambil wuduk n bacakan surah yasin...
selepas selesai menbacakan surah yasin, aku mengambil mase tido seketika.. selepas subuh, urusan menggali lahad dan menguruskan jenazah ayah di lakukan. kami adik beradik lelaki memandikan n mengkafankan jenazah ayah... mmg itu adalah wasiat ayah... "kalu ayah meninggal, ayah nk anak2 ayah sndiri yg uruskan jenazah ayah"... itulah kate2 ayahku ketika dia masih hidup... jenazah ayah di sembahyangkan dan di semadikan di dlm lahad di belakang rumahku pada pukul 9.30 pg, 3/4/08....
**************************************************************************************
9 Mac 2008
Keputusan PRU-12 diketahui. juga merupakan kali terakhir aku berjumpe ayah. sempat bersalaman dgn ayah. ayah kelihatan lebih sihat dari sebelum ini. aku pulang ke uia...
28 Mac 2008
"Ayah masuk hospital... tubuh ayah dah 'menolak' sume mkanan... ayah mkan ikut tiub je..." msj abg mat. aku nk balik tp mase final exam.... so, x jadi balik...
1 April 2008
Kak Tie menelefonku. dia betanya samada aku bleh blik rumah atau tidak... aku ckp tidak kerana aku ada exam pd pg 2/4/08.
2 April 2008
Waktu ptg. sebelum asar rasenye... kak tie menghantar msj yg ayah dah koma.. aku seakan kaku seketika... kak tie hanya mintak aku bersabar byk2... aku merancang utk pulang selepas exam NIPC pd esoknye... tp, apekan dayaku........
3 April 2008 (awal pg)
Ayah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu... aku dan abgku yg belajar di uia terus pulang ke rumah...
3 April 2008 (9.30 pg)
Jenazah ayah selamat dikebumikan di belakang rumah. mmg wasiat ayah supaya dia dikebumikan di belakang rumah sekiranya dia meninggal di Terengganu.
*********************************************************************************************
selepas sumua urusan pengurusan jenzah selesai, kak tie telah memberitahu sesuatu yg agak mengejutkan. kak tie ckp, dktor mengatakan bhw penyakit yg menyerang ayahku adalah genetic disease. jd, dktor meminta kami berhati-hati. harapan n doaku semoga tiada seorang pun dari adik beradikku mendapat musibah yg sama dgn arwah ayah. ameen...
jadi, inilah Ramadhan yg pertama aku tanpa ayahku... tiada lagi kedengaran suara ayahku bertadarrus... tiada lagi kedengaran suara ayahku memecah sunyi malam ketika mengimamkan solat terawih di surau dpn rumahku... tiada lagi kendengarn bebelan ayah... sume itu hanya tinggal kenangan...
wallahu'alam....
p/s: sesungguhnye yg telah pergi takkan kembali lagi... yg tinggal hanyalah kenangan... sebgai anak, kita kena sentiasa mendoakan kebahagian ibu bapa kita di dunia dan di akhirat samada mereka masih hidup atau telah meninggal dunia....