Sunday, November 30, 2008

Adakah sistem "online" di Malaysia lemah?

Talking about online system in Malaysia... Aku baru sahaja pulang dari pejabat pos untuk membayar bil-bil yang berkaitan. Ibuku menyuruhku mengambil duit rebat motosikal yang kini bernamakan aku sebagai pemilik. Setelah selesai membayar bil, aku menyerahkan borang rebat tersebut kepada staff di kaunter. Kemudian, berlakulah dialog seperti di bawah:

"Dik, Usoh@Yusoff bin Salleh ni sape?"
"Owh, itu ayah saya. Kenapa?"
"Nama pemilik dalam sistem masih Yusoff Salleh."
"Saya dah tukar nama la kak minggu lepas."
"Adik datang lagi sebulan lepas ni ye. Sistem x update automatik lah dik..."
"Ok"

(dialog asal dalam loghat terengganu. di ubah kepada "bahasa standard" utk kepentingan bersama)

Adeh... kene lepas sebulan baru lagi? Aku tak kisah pun sebenarnya tapi aku rasa sedih memikirkan akan sistem online di Malaysia. Maklumat tidak dikemaskini secara automatik dalam sistem kerajaan. Padahal untuk tuntutan rebat, Pos Malaysia telah bekerjasama dengan JPJ. Sudah nampak kelemahan sistem di situ... Bilakah sistem online di Malaysia akan menjadi "hebat" seperti negara-negara maju? Fikir-fikirkanlah...

Banjir...

Hujan yang tidak berhenti-henti selama 4 hari di beberapa tempat di Terengganu telah menyebabkan banjir terutamanya di kawasan tanah rendah. Alhamdulillah, rumahku berada di kawasan tanah tinggi. Menurut ibuku, rumah yang kami diami sekarang ini tidak pernah di landa banjir. Cuma dia meluahakan rasa risau pada tahun ini kerana hujan pada tahun ini dikatakan "agak pelik" kerana ada "pasang besar". Banjir yang paling teruk yang pernah ibuku lalui ialah pada tahun 1986. Ketika itu, air mmg naik begitu tinggi, sedikit sahaja lagi utk mencapai kedudukan rumah yang kami diami sekarang... Harap-harap, tiada "siaran ulangan" banjir tahun 86 atau lebih dikenali sebagai "Bah 86". Hujan telah pun berhenti untuk hari ini. Alhamdulillah...

Saturday, November 29, 2008

Berapa tinggi kamu? Berapa umur kamu?

Adakah tinggi kamu match dengan umur kamu? Berapa tinggi kamu? Berapa umur kamu? Tinggi saya lebih kurang 179 cm. Umur baru 21 tahun... Ok la tu... akan tetapi, saya terkejut melihat anak saudara perempuan saya. Dah hampir menyamai tinggi bahu saya. Can you guess how old she is? hehehehe...

UPDATE:

Ini berkenaan anak saudaraku seperti mana gambar di atas:

Name: Anis Fathiyyah

D.O.B: 13 Januari 1998

Jadi, betol la Liyana teka... dia ni baru 10 tahun. Tingginya lebih kurang 148 cm. Anak sulung kepada kakakku yang sulung. Dia ni kira anak saudara perempuan yang pertama la... Dia ni dah tinggal ngan aku dan ibu bapaku sejak umur 7 hari. Sebab masa dia lahir, kakakku masih lagi belajar. Jadi, tidak hairanlah dia agak rapat denganku. Dia juga memanggil ibuku sebagai mana kami adik beradik memanggil ibu kami, "Umie". huhuhu... Dia ni memang ada genetik tinggi kot... Adik lelaki dia yang baru berumur 7 tahun sama tinggi dengan kawan-kawan sekelas dia. Umur 7 tahun sama tinggi dengan umur 10 tahun... huhuhu...

Friday, November 28, 2008

Award from Liyana..

I don't know why I received this award... but... thanks a lot to Liyana, who gave me this award...






Now... I would like to give this award to...(skema punya ayat...hahahaha)
1- Shamel
2- Amin
3- Izzah
4- Liyana (xtau nk bg kat sape lg)

"Family Gathering"

Baru sahaja pulang dari Kemaman. Dari rumah tok (bace:nenek). Bertolak selepas Subuh dari rumah dengan keadaan hujan yang agak lebat. Nasib baik bukan aku yang drive. Alhamdulillah, setibenya di Kerteh, hujan berhenti dan kami dapat meneruskan perjalanan ke Kemaman dengan lebih selesa.

Sebenarnya, secara tiba-tiba sahaja tok memanggil sume anak-anaknya (ayah & ibu saudara aku lah) untuk makan-makan. Daging kambing. hehehe... Semua ada di sana. dan ada juga sepupu yang baru aku kenal hari ini... hahahaha... Hari ini juga diadakan majlis 'aqiqah sepupuku yg baru berusia 5 bulan.



Sepupuku yang kecil... ('aqiqah dia la)


Kambing disembelih untuk 'aqiqah

Melapah kambing


Ubi kayu bakar... best...


Parut kelapa...


Kami semua bergotong -royong untuk menyediakan juadah untuk dimakan selepas solat Jumaat. Dah lama x kumpul ramai-ramai begini. Seronok sekali. huhuhu... Harap-harap hubungan mesra keluarga ini akan berkekalan sampai bila-bila... InsyaALLAH...

Thursday, November 27, 2008

Hari ni pun hujan lagi...

Hari ni hujan lagi... macam biase, sebab hujan, aku tidak dapat mengecat rumah dengan senang hati... Pagi tadi ibuku mengajakku ke Sabasun, sebuah hypermarket yang popular di Kuala Terengganu untuk membeli belah barang2 dapur... Macam biasalah... Aku jadi driver... huhuhu... Memandu ketika hujan yang agak lebat memaksaku untuk memandu dengan perlahan-lahan dan berhati-hati. Alhamdulillah, perjalanan selamat pergi dan pulang.

Apabila berada di rumah, aku rasa sangat bosan. Bosan sebab hujan. x banyak keje aku boleh buat. Masak untuk tengah ari dah buat... Jadi, selepas solat Zohor, aku menonton TV. Dah lama aku tak menonton TV sebenarnya.Aku x tahu apa siaran yang best sebab aku dah lama tak menonton TV. Sebab aku dah lama x menonton TV, aku x tahu siaran mane yang boleh menarik perhatian aku. Aku hanya menekan button astro berulang-ulang kali untuk mencari siaran yang best sebab aku da lama x menonton TV. Walaupun aku dah lama x menonton TV, akhirnya ada juga siaran yang menarik perhatian aku untuk menonton TV. Hari ini, aku hanya menonton TV sebab aku dah lama x menonton TV... huhuhuhu...

UPDATE:
Mengapa pilih Sabasun instead of Mydin dan Giant?
Ini kerana tarikan "slogan"...
- Sabasun: Harge Muroh Sokmo
- Mydin: Mengapa Bayar Lebih? Belilah Dengan Harga Borong
- Giant: Peneraju Harga Rendah Terunggul di Malaysia

Tapi... "slogan" Sabasun memang terbukti kerana harga barangan lebih murah berbanding Giant... jika nak dibandingkan dengan Mydin... bergantung pada jenis barang...huhuhuhu...

Semua siaran TV pada hari ini tidak menarik perhatianku kerana semuanya menolak perhatianku... muahahahaha

Wednesday, November 26, 2008

Raining again...

It is raining today. I can't paint the house today because it is raining today. I feel very sleepy because it is raining today. I feel hungry because it is raining today. I have no idea what to write today because it is raining today... huhuhuhu...

UPDATE:
I'm not blame the rain... Tiada sesiapa yang bersalah dalam entri kali ni.. I just want to write because I feel bored... hehehe... and I got another spam today... I HATE SPAM!!!!

Tuesday, November 25, 2008

Dah 8 tahun rupenye...

Entri kali ini adalah untuk memenuhi permintaan seseorang... harap2 dia bergembiralah dengan entri ini.Mungkin entri ini agak panjang....

Masa berlalu begitu pantas. Tidak ku sangka yang aku telah hidup tanpa appendiks selama 8 tahun lebih....

Peristiwa itu telah berlaku pada 8 tahun yang lepas, tahun 2000. Aku sudah lupa tarikhnya tapi aku masih ingat ketika itu bulan Mei 2000 kerana aku akan menjalani peperiksaan pertengahan tahun. Ketika itu, aku berada di tingkatan 1. Aku mengalami sakit perut aku pada majlis meraikan hari terakhir cikgu parktikal sains aku. Sakit yang teramat sangat ketika itu menyebabkan aku tidak dapat menyertai majlis itu dengan gembiranya. Aku cuba menahan sakit sepanjang aku berada di sekolah.

Apabila pulang ke rumah, aku memberitahu arwah ayah dan umie yang aku sakit perut. Arwah ayah memberiku ubat sakit perut. Akan tetapi, ubat itu seakan tidak memberikan apa-apa kesan. Tubuhku menolak sume makanan yang masuk. Aku muntah-muntah. Aku tidak dapat menjamah makanan walaupun aku rasa sangat lapar. Aku cuba menahan sakit.

Keesokan harinya, hari Jumaat. Aku tidak dapat bangkit dari katil kerana kesakitan yang amat sangat di bahagian kanan pinggang. Aku sempat menunaikan solat Subuh tetapi dalam keadaan sungguh tidak bermaya. Aku tidak dapat berdiri dengan tegak pun. Aku memberitahu arwah ayah. Lalu, arwah ayah memeriksaku dan dia mengesyaki yang appendiks aku membengkak. Tanpa membuang masa, arwah ayah menghantarku ke hospital. Aku di masukkan ke wad dengan segera selepas di periksa oleh doktor dan aku telah disahkan bahwa appendiks aku membengkak pada tahap akhir. Malangnya, hari itu adalah hari Jumaat. Hospital kekurangan doktor. Hanya satu dewan bedah dibuka. Aku terpaksa menahan sakit di hospital selama lebih 10 jam dan "kene puasa" selama tempoh itu.

Alhamdulillah, aku di masukkan ke dewan bedah pada pukul 6 petang hari itu juga. Seorang doktor, yang juga merupakan bekas pelajar arwah ayahku mengatakan dia telah membuat pemohonan untuk menjalankan pembedahan membuang appendiks ke atasku. Dia tidak bertugas di hospital itu tetapi dia kebetulan datang ke hospital itu membuat tesis. Jadi, aku di bawa ke dewan bedah. Sebelum itu, tekanan darahku diperiksa. Setibanya aku di dewan bedah, aku di bius penuh. Aku pengsan sepanjang pembedahan. Selepas sejam, aku sedar dan muntah-muntah (kesan bius). Pembedahan telah pun selesai dan aku selamat. Alhamdulillah... Doktor itu memberitahu yang appendiks aku yang membengkak itu hampir pecah. Aku memang bersyukur kerana doktor itu sanggup membantu menyegerakan pembedahanku.

Aku berada di hospital selama 3 hari selepas pembedahan. Apa yang menariknya, aku tak pernah makan makanan yang di sediakan hospital... Umie menghantar makanan dari rumah. hehehehe... Kebosanan di hospital hilang kerana aku di layan oleh jururawat2 praktikal yang cun-cun.. (uish, form 1 pun da gatal... keh9x... just kidding)..... Selepas 3 hari, aku di benarkan pulang dan diberi rehat selama seminggu....

Hidup tanpa appendiks pada mulanya mmg membuat aku rase "lain". Kesan pembedahan menyebabkan aku tidak boleh aktif dalam aktiviti2 fizikal dalam tempoh tertentu. Sekarang, aku rasa mcm xde apa-apa... cuma parut pembedahan yang kekal di tubuhku sentiasa mengingatkan aku kepada kisah 8 tahun lepas... huhuhu...

p/s: signs dan symptoms untuk appendiks membengkak mungkin berbeza. ada je yang bleh makan tanpa muntah-muntah... hehehe...

Signs dan Symptoms Yang Aku Alami:
- sakit di sebelah kanan pinggang. apabila di tekan, bertambah la sakitnye.
- hilang selera makan
- muntah-muntah
- tubuh menolak makanan
- tidak boleh berdiri tegak
- tidak boleh baring dengan meluruskan kaki (kene membengkokkan kaki)

I'm home.... hehehe....

Just arrived at my home this morning. I took bus at 11 p.m. last night and arrived at KT at 5.20 a.m. Quite fast. huhuhu...

I was in KL just one day only. Crazy huhh??? Quite tired because I went to Jalan Ipoh from Hentian Putra by STAR LRT, then took Rapid KL and the walk around 1 km before I found the place that I need to go. Alhamdulillah, the shop still there and they still keep the document that I need. However, I need to go to JPJ Selangor at Padang Jawa for further matters. Then, I went to KL Sentral and took Komuter to Padang Jawa. Quite a long journey. When I arrived at Padang Jawa, my uncle can't took me to JPJ. So, I walk from KTM Padang Jawa to JPJ. Not too far. I just assumed that I'm in jungle trekking. hehehehe... Alhamdulillah, all the matters are settled there. So, I back to KL and enjoy my day at KL before I went back to Terengganu last night. Not quite tired but very very tired. A long journey and I think I used my legs more than I used public transportation. huhuhuhu...

Sunday, November 23, 2008

I will go to KL tonight!!!

Tonight, I will go to Kuala Lumpur. My bus will depart from the bus station at 11 p.m. tonight... I need to go to KL to get "Letter B" and "FIS letter" that my late father forgot to take from a shop at Jalan Ipoh more than 30 years ago. How lucky we are because the shop still exist and it still keep the data about that document. Pretty good huh... Alhamdulillah....

My brother said that his friend who is a chinese man help him to get info from that shop. One thing that make me shocked is the shop still stand after a very long time and still at Jalan Ipoh!!! amazing huh??

So, I will not around for one or two days... huhuhu... Please pray for my success to get that document...

What can we make from "daun kelapa"?... (Part III)

As I promised, regarding this entry, I will show the pics of "pelepas" or "leppah".... hehehe... I asked my mother why people call it as "pelepas"... my mother said, " kalu tarik dua-dua bucu yg bwh ni, ye terlepas la dari ikatan ye... mcm reben".

So, can you make it by yourself??? hehehe... I will post the step to make it later...

Pelepas

UPDATE:

Asal-usul pelepas:

Mengikut kepercayaan orang dulu-dulu, pelepas di gunakan untuk "melepaskan" seseorang dari "sesuatu" seperti kene sampuk, badi dan macam-macam lagi la. Kadang-kadang, pelepas juga di gunakan untuk melepaskan seseorang itu dari ape-ape je (bukan bende2 ghaib je...) aku pun x faham sgt kepercayaan ni... aku pun x tau sgt... hehehe...

Cara menggunakannya:

Tarik kedua-dua belah hujung dgn pantas... dan ikatan itu akan terlepas la... macam reben....

p/s: I just make it for fun because its shape look cool and nice...

Saturday, November 22, 2008

Early sleep? Sleep early?

Last night, I slept too early... the time was 9.30 p.m. huhuhu... I don't know why I slept too early last night but I just feel very tired and sleepy. Painting the house is not an easy job. especially when used brush instead of roller. Painting the wall easier than painting the ceilling... huhh... it make me very2 tired.... hehehe...

Friday, November 21, 2008

What can we make from "daun kelapa"?... (Part II)

I forgot to show one more stuff that I learned to make from daun kelapa. The elder call it "pelepas" or "leppah". but, i'm really sorry because I can't show the pics of it because I forgot to take the pics. huhuhuhu... I will post the pics when I snap the pics... Regarding this entry, some of the comments asked me to show the step of making these stuffs. InsyaALLAH I will provide them when they are ready. Before that, can anyone guess how "pelepas" look like? =p

Thursday, November 20, 2008

What can we make from "daun kelapa"?

A few days ago, my mom asked me to anyam some ketupat (ketupat bukan untuk ari raya je tau)... after anyam around 50 ketupat, there was still a lot of daun kelapa. So, my mom make some stuff from daun kelapa. I learned some of the stuff. It pretty smart and cool. One thing come out into my mind... "How creative the elder... they can think how to make many stuff just from daun kelapa." Do you want to know what I learned from my mom? Let's see...

Snake


Ulat (some call this is snake also)

Serunai


Tiup-tiup...

Ball

Petai


Keris


The "model" hold all of the stuff... =)

Wednesday, November 19, 2008

Need the document from 35 years ago????

Today, my eldest brother came to my home. He told my mother and me that he just came back from JPJ to settle about changing name of the vehicles that my late father left. However, he didn't manage to change my late father's name of one of motorcycle because the JPJ didn't find the information about pertukaran milik from the agent that my late father bought the motorcycle 35 years ago...

So, the JPJ asked him to find the document about pertukaran milik at my home, if we still have it. But... how come we want to find the document that had been issued 35 years ago? we just managed to find maklumat pembelian and agreement letter only (also had been kept for 35 years... still in good condition..). not that document... just one thing come to my mind... how poor the system of JPJ... they didn't save the data for too long... and.. if JPJ didn't have that information, how come we managed to make new road tax every year??? think about it...

p/s: moral of the story, anything that will be inherited one day, we must keep every single document regarding it.... no matter how long it will be keep... =)

Tuesday, November 18, 2008

Today's Job...

As orang kampung, I used to do keje-keje kampung... so, for today's job, I need to clear some semak samun at at my house's compound. not really big area. just about this small:




and I need to use this machine (see pic below) to clear all of them... eventhough I can handle this machine well, my hand still shaking and my shoulder got some pain after finished my job. huhuhuhu... this is the secret why I can maintain my fitness... =)




Yesterday, I already clear this compound (see pic below)... not a big area, right? huhuhu




as the result for today's job:




and... tomorrow, I need to paint this house (see pic below) with second layer of under coat:



anybody need some help??? do call me... muahahahaha... I don't need to find any vacancy because I already have my job during this holiday... huhuhu...

Monday, November 17, 2008

CCLM for KAHS students... anyone got latest info?

IMPORTANT ANOUNCEMENT TO 2nd YEAR STUDENT OF KAHS...

Today (around 1.30p.m.), I got a message from my roomate. He said that he just got a call from course coordinator CCLM (Leadership & Management) regarding the marks for KAHS students (2nd year student). He said that, the lecturer that taught our CCLM class didn't submit the marks for KAHS students before he fly to Saudi Arabia. All of our (KAHS 2nd year student)result (who taking CCLM this semester) maybe put on hold if no marks is submitted. So, is anybody have any latest info regarding our marks? Please give your respond... we need our marks... =(

Saturday, November 15, 2008

Blog for X-SMKATJ...

Two days ago, my friends ask me to join the new blog for our x-schoolmate... (x-smkatj... sekolah agama rupenye aku dulu... hihihihi)... so, i just accept to be one of the author for that blog...

this blog is special for x-smkatj especially for the batch that had SPM on 2004. the aim is to unite all of our ex-schoolmate because it seem we have lost contact with some of us... so, hopefully, with this blog, we will keep in touch together forever....

come and visit the blog at
http://thexsmkatj.blogspot.com/

Heavy headache again?

I think I will get heavy headache again today. I need to repair 4 computers today (2 laptops, 2 desktops). huhh... It makes me feel very very tired. not just format those computers but I need to fix the hardware problems too. Sometimes, it makes me sick!!! Sometimes, I didn't know what I need to do to fix the problems. waaa... but i will keep trying and trying... It will give me new knowledge. no pain, no gain, right? huhuhu....

Thursday, November 13, 2008

I'm home... Alhamdulillah...

I'm home... Alhamdulillah... after a long ride today... it takes about 3 and half hours I ride my motorcycle from kuantan to my home... not alone... konvoi with my rumate... huhuhu... quite tired...

On the way, we stopped and have a look at mesra mall, a new mall at kerteh... own by suria klcc, I heard... many things there... giant, popular, guardian, bowling, skuasy, cinema, futsal and many more... (makin kaya la petronas lepas ni...hehehehe). we just stopped for a while there. then, we continue our journey to our destination. huhuhu..

So, it is time fo me to rest tonite... still tired... but before that, I want to share something... Sometimes, I hate holiday... Y? because when I arrived at home, some people (neighbours, etc.) asked me... "Berapa lame cuti? Bile nak balik?". adeh... I just arrived but they already asked when I will go back. (xde la plak nk tanye khabar ke... bile sampai ke... huhuhu)...

by the way, I'm happy being at home coz I love my home.. I love my family... so, I'm really really happy being at my home... yahoo... holiday again...

Tuesday, November 11, 2008

Finally, it's all over...

Alhamdulillah...

Finally, the final exam is over... after "suffering" for 9 papers... huhuhu... and for the last paper, it's quite tough and itoo much question there... I felt like want to vomit when I need to answer so many question... huhuhu... (macam nak muntah jwb soalan byk2...)... hehehehe...

So, it is time to relax my mind and become the active gamers again... YAHOOOO!!!!!

peace nor war... [^_^]

Monday, November 10, 2008

what the meaning of "consanguineous"?

Just finished the 2nd last paper... very confused questions eventhough all the questions are mcq and true false... huhh... but I think I found new word today during the exam. Consanguineous. (new word for me la...). What the meaning of this word? I rised up my hand and ask the lecturer.

"Dr., what the meaning of this word (consanguineous)?". Jep
"Itulah the key point. Kalau saya bilang maknanya, nanti kamu ketahuan." Dr. Rizal.

That was the answer I got from him... huhuhu... quite geram got answer like that... (nasib baik x tanya the junior next to my right, Izzah... keh9.. to Izzah, jgn tensen jwb exam.., =p)

So, after finished the exam, I search for the meaning of consanguineous. Here it is...

consanguineous:
"adjective of the same lineage or origin; having a common ancestor"

consanguinity
"A hereditary or “blood” relationship between persons, by virtue of having a common parent or ancestor"

I don't know whether I ticked the correct answer or not... huhuhuhu... So, one more paper to go...

Saturday, November 8, 2008

Answer the exam with TEARS???

Today, I just finish my 6th paper. 3 more paper to go... but today, I didn't answer the exam with appropriate answer but I answer with my tears... (nasib baik tak nangis btol2... =p). hmmm... I'm really want to cry when read the essay questions. I read the notes but I can remember it because nk sebut pun xreti, terbelit lidah... inikan pula nk ingat...... huhh... waaa.... =(

ape-ape pun, fokus next paper je la Jep.... jgn biar notes lain sepi seperti dirimu...

Friday, November 7, 2008

Sepi...

Aku tidak tahu mengapakah aku boleh menulis entri seperti ini ketika musim peperiksaan ini... tetapi yang aku tahu, tiba-tiba sahaja aku tiada mood untuk belajar... hatiku terasa sepi seperti cerita sepi yang pernah ku tonton... entah kenapa aku boleh menonton cerita sepi... tapi, memang best... aku suka puisinya... sangat mendalam maknanya... huhuhuhu.... apa-apa pun, aku kene kuatkan semangat untuk belajar... aku tidak akan membenarkan sepi mencengkamku ketika musim peperiksaan ini... peperiksaan akan datang berderet-deret selepas ini... 8,9,10 n 11 November 2008... huhh... satu perjalanan yang mampu memenatkan dan mampu membuatku sepi dari dunia gamers.... muahahahaha... jom sambung belajar balik... hehehehe...

Wednesday, November 5, 2008

5 done... 4 more...

huhh... the most tired exam today... the 5th paper for me. I dunno how come some student (like hasanah, candlesky) can finished early. how fast they can write for 4 essays... but for me, I had continuous writing for 2 hours!!! it's crazy... fuhh...I have no time to have re-check for my answer. hehehehe... so, 5 papers done. still have 4 papers to go.... I can't write more here today because my hand still shaking after 2 hours non-stop writing. very tired. hehehehe....

Sunday, November 2, 2008

Exam Period: tired... exhausted...

Exam period... tired... exhausted... the best words to express my feeling today.... reading notes with complicated words to understand... very very tired. huhh... still have 6 papers for my final... I don't know whether I can finished the notes or not... it's too much... very thick notes... complicated words and terms... complicated metabolism... complicated pathways.... i'm exhausted already... huhuhuhu....