Wednesday, January 14, 2009

Profesionalism....

Apa erti "profesional" bagi kamu?

Sebuah puisi yang aku reka sendiri...

"Kamu kata kamu profesional tetapi kamu emotional...
Kamu kata kamu profesional tetapi kamu tidak rasional...
Kamu kata kamu profesional tetapi kamu mahukan segalanya sempurna...

Kamu kata kamu profesional tetapi kamu ego....
Kamu kata kamu profesional tetapi kamu suka menyalahkan orang lain...
Kamu kata kamu profesional tetapi kamu tidak menerima kesalahan kamu...
Kamu kata kamu profesional tetapi sebenarnya kamu tidak tahu apa itu profesional..."

Bagi aku, setiap orang ada maknanya yang tersendiri apa itu profesional...


Apa erti "profesional" bagi kamu?

8 comments:

© Liyana.Sara.Salleh said...

hmmm, orang seni gak jepah ni...
ok, back to this entry...

profesional ni selalu sangat saya dengar...
bagi saya, profesional ni ialah:
1.bila saya mengabaikan hal2 lain semasa berkerja dengan seseorang...
especially, bila ada hubungan yang kurang baik antara saya dengan orang tu...
2.cuba untuk menerima pendapat & idea orang lain walaupun saya ketua dan berhak menolak idea tu...
3.saya mengakui kesalahan terutamanya bila saya yang menjadi ketua untuk suatu program...
4.menerima kekurangan orang lain sedangkan mereka sepatutnya menepati masa & janji(time meeting)...

based on this poem...
ada sesuatu yang sama dengan diri saya ni...
saya seorang yang perfectionist...
kalau boleh saya nak semua sempurna...
tapi, kita manusia takkan ada yang sempurna dalam hidup ni...
sebab tu saya cuba live life to the fullest & ignore kekurangan yang ada...
pada masa yang sama cuba menerima kekurangan tu & membina keyakinan serta kekuatan dari kekurangan yang ada...

Jepah said...

>>>liyana:
profesional ialah kita bleh bekerja dgn sesapa saje tanap mempadulikan personal matter ngan org tu... =)
ape2 pun, setiap org ade ragam tersendiri... terpulanglah...

© Liyana.Sara.Salleh said...

boleh je apply untuk benda lain...
tapi sebab ragam orang lah yang membuatkan hidup lebih 'colourful' & challenging...
(^_^)

Jepah said...

>>>liyana:
bleh je... bergantung pd keadaan...

Szakif said...

bagi aku, professionalisme tu dah lama dipromote dalam Islam.

apabila kita meletakkan definisi istilah tersebut dengan mendepankan akhlak dan etika Islam sebagai tunjang, insha Allah kepincangan seperti emotional tak kena tempat, irrational, ego etc sume tu takkan berlaku.

sebagai contoh: Islam menggalakkan untuk kita berkorban dan saling membantu sesama manusia. tak pasti ayat Al-Quran mana tapi ada, itu pasti. jadi apabila kita memasukkan definisi professionalisme seperti itu, insha Allah kita akan terarah dalam membawa diri kita ketika bergerak secara professional.

adoi. konsep aku terawang2 la.

tapi basically apa yang aku nak tekankan kat sini, selagi mana kita tak menyalahgunakan konsep professionalism tu untuk kepentingan diri sahaja dan menafikan kepentingan orang lain, kita berada dalam track yang betol.

tapi persoalannya, berapa ramai antara kita yang integrate konsep professional dengan islamisasi?

Jepah said...

>>>szakif:
btol tu... =)

shamel said...

ye..sgt perlu ye kriteria professional ni ble bekerjasama dgn org dlm satu2 program. Ketepikan emosi, mslh peribadi dan sikap bossy..

Jepah said...

>>>shamel;
aku sgt2 bersetuju... huhuhuhu...