Thursday, February 12, 2009

Bila rasaku ini rasamu....

gambar sekadar hiasan...
Bila rasaku ini rasamu... bukannya lagu yang didendangkan oleh kumpulan Kerispatih. Hanya untuk tatapan semua pembaca...
Kadang-kadang kita tidak sedar yang kita sebenarnya terlalu demand. Terlalu meminta. Terlalu sensitif. Terlalu inginkan kesempurnaan... Tetapi, itulah sifat manusia... sentiasa mahukan yang terbaik untuk diri sendiri...
Tanpa kita sedari, kita melukakan perasaan org lain. Kita tidak suka seseorang itu melakukan sesuatu yang kita tidak suka. Tetapi kita melakukan apa yang kita tidak suka itu kepada orang lain. Jadi, mengapakah kita nak marah orang lain yang melakukan perkara yang sama terhadap kita? Sedangkan kita tidak menjaga perasaan orang, kita nak orang jaga perasaan kita. Respect each others. Barulah hidup bahagia... hehehehe...
Sekadar ingin mencoretkan sesuatu di dalam blog ini... Fikir-fikirkanlah...

4 comments:

Liyana said...

respect each other...
1 modul yang saya belajar masa training faci GPDP kat PJ dulu...
sebelum kita nak orang buat baik dengan kita...
kita kena buat baik kat orang dulu...

buat apa kita nak demand lebih2 tapi hakikatnya kita sendiri tak menghormati orang lain seadanya...
betul2, fikir2kanlah...

3p4h said...

Oh aku faham...

Kalo kita xnk org lain buat kt kita bnda yg xbaik, kita jgn la buat bnda xbaik 2 kt org lain. Ryte?

"Life is to complete, not to compete" ~Yeke???

Jepah said...

>>>liyana:
btol2... walaupun kita da respect org tu, tp org tu tetap x respect kita, biarkan je...
asalkan, kita tetap respect dia...
insyaALLAH, lama-lama dia pun akan respect kita...
nk ubah sifat manusia ni bukanlah mudah.... =)

Jepah said...

>>>epah:
btol2...

kita kene la menjaga perasaan org lain juga... baru org lain akan cuba jaga perasaan kita...

contoh terbaik, bacalah sirah Rasulullah... mcm mane baginda berdakwah...

"Life is to complete, not to compete" - mcm pernah dgr kate2 ni... tp di mana ye?