Friday, February 6, 2009

A story from her...

I just got a comment from my ex-schoolmate... nice n long comment... nice story... it makes me remember many beatiful memories when i was in primary school... she left some comment regarding this entry...

Sofia Ismail said:
episod 2936: Sek Keb tok Jiring
Budak ni tukar sekolah to SKTJ after cuti raya cina masa darjah tiga. Since bapak budak ni kawan penyelia petang skolah tu, dia (the bapak) pun asked for admission permission direct ngan that penyelia ptg. (ie xdaftar ngan pejabat.) That penyelia petang pon so smart, told the parent to put the budak in 3 Ghazali. Maka duduk la budak tu di kelas 3 ghazali. Tapi sebab budak tu super smart, dia pon dapat nombor satu masa periksa setengah tahun.

Sekolah tu ada polisi pelik; minor class shuffle for second sem. Maka budak tu pon disuruh masuk kelas elite yang dimention oleh Jepah; ie 3 Shafie. Tapi budak tu x tau pon kewujudan makhluk yang bernama Jepah. The super-famous 3 Rahs (Nadhirah, Tahirah, atirah. Don’t tell me u don’t remember.) pon budak tu x kenal. Anyway, the shuffle x ubah register, maka nama budak tu still under 3G. So masa final budak tu pon kena balik kelas sendiri balik. Periksa habis, result pon keluar. Budak tu dapat nombor satu; bukan setakat dalam kelas, dalam seluruh darjah pulak tu. The star of Shafie, aka Nadhirah, pon kalah. Tapi tu la, sebab budak tu kelas Ghazali yang atas sikit jer from Nawawi (super tak elite. Masa tu xder ibnu majah.), she’s like simply forgotten. Not that she wanted any recognition (dah lama kot, terlambat 11 tahun dah); she finally realised why people keep ‘berebut-ing’ nak masuk kelas elit.

Masuk darjah empat Kelas Shafie (d’oh). Not much. The most significant thing yang tak significxant tahun tu was Cg Hasnan baca surat cinta Najla (was it her name? Or was it Najia?) to Syed about Fatin in front of the whole class. How embarrassing was that? (Tiga2 tu x tau la dah kat ner sekarang.)

Standard Five. Budak tu jadik DJ sekolah. Bilik siaran tu sebelah kelas 5Shafie jer. Maka kalau xder kerja jer mesti pegi melepak kat situ. Dia n partner dia selalu pegi set lagu (ntuk siaran the next day) masa KH. Set lagu 2 minit jer, tapi ponteng thru out class. Haha. Anyway, satu hari cikgu KH (x ingat cg Hasnan @ Cg Bakar) complain lama sangat duk set lagu. Maka sebagai budak2 yang takut ngan cikgu, dua2 broadcaster tu pon buat dalam masa 2 minit jer the next week. Kantoi beb. To thibk abt it, rugi gak ponteng kH. Budak tu missed buat ‘penyodok sampah’ pakai tin. Anyway, budak tu punya biggest impression on Jepah that year (and thru out the years till today) was his kasut mulut buaya. (Jangan aku salah orang dah.) Anyway, not that it’s a bad thing or anything, it’s just the biggest thing yang x big langsung yang dia ingat. Significant occurrence: Cg Hasnan check data student. Budak tu xder student number. So he’s like, “awak ni daftar sekolah ke x?”. Mesti la budak tu jawab, “saya daftar la cikgu.” (D’oh, dia budak jer kot. Mana la dia tau pasal daftar x daftar.) Anyway, budak tu akhirnya dapat student number that day. Not that it’s a big thing. Oh, budak tu met a minor accident that year. Biasa la, melintas jalan besar eventho motor dah dekat. Kata sekolah. Permanent defect?: Yes.

Darjah 6. Kelas Shafie lagi (d’oh). For the first time budak tu kena attend kelas after school hours. Tusyen wajib oleh pihak skolah. Kadang2 budak tu saja je buat2 demam xnak pegi kelas tusyen, padahal dah besar. Again, dia x ingat pon Jepah terpeleot tgn, tapi dia ingat anak Cg Fazlida (cikgu kelasa 6Shafie) patah tangan. (Something related to pokok and reban ayam, but can’t remember why.) The thing she remembered abt Jepah: Jepah complained ayah dia kasi nama adik dia ‘ahmad muhamad’. (Again, jgn salah org dah.)The most significant thing yg x significant tahun tu: Anak Cikgu Kamisah (cg maths aka penolong kanan1) (x ingat nama, tp i’m positive it started with D. Dina sumthing, i guess.) kena ganyang jugak sebab salah banyak soalan Maths. So Cg Kamisah was like, “u pon salah jugak?” and the daughter was like, “Nak buat macam mana mak.” So cikgu kamisah was like, “Ei, kat sekolah panggil cikgu la, ada plak mak.” (conversation might differ from the original, but u get the idea.)

UPSR. Stuff. Move on to middle school.

NEXT~!SiDE STORIES======================
1 - Coincidentally, all three Rahs have brothers of two years younger. (And the brothers were stuck together, just like their sisters.) Mine’s a sister.

2 - I’m reminded of a Diana Fakarulradzi(?) of 3S. She passed the PTS test and entered middle school a year earlier than intended age. Too bad dia masuk maahad, she had to do an extra year of ‘persediaan’. In the end we met again in MRSM Kuala Berang dengan grade sama (F4).

3 - Cikgu Bakar transferred to SMKATJ the same year we all masuk that school.

My Comment
- Sofia, harap awak baca la komen ni ye... kasut mulut buaya tu bukan saya.... =)
- anak cikgu fazlida, namanya hilmi. dia patah tgn sbb jatuh main bola... =)
- nice story... =)
- Sofia, you are really a genius... =)

2 comments:

SoPHiE LeYrA said...

Orait, aku selaku pengarang original serita ni takes the pride to be the first to comment on this post.

-Oh shit, kasut mulut buaya tu bukan kau ker?!!! Should be either fikrizan @ Amirul naim. (skali bukan diorang gak.)

-thank you for hilmi's info. Info aku salah rupanya. haha.

how memories betray me, eh?

Jepah said...

>>>sophie:
name mu jadi name org putih erk?

aku pun dop tau sape org yg mu maksudkan...

aku kan kwn baik dia mase darjah 6...

biase la... memori silam... =p