Saturday, August 29, 2009

Puasa vs Raya...


Setelah seminggu aku tak update blog... Bukan tiada idea tapi masa tidak mengizinkan... Tahun ke-3 jurusan Dietetik memang agak sibuk dengan tugasan-tugasan yang di berikan oleh pensyarah.

Mungkin masih terlalu awal untuk aku menulis entri ini... Tapi aku telah memerhatikan perkara ini sejak sebelum bulan Ramadhan menjelma. Seminggu sebelum puasa, sudah penuh di pasaraya dengan baju raya dan kuih raya. Bila masuk puasa, sudah berkumandang lagu-lagu raya. Adakah puasa itu hanya semata-mata untuk beraya? Kalau tidak percaya, pergilah ke pasaraya-pasaraya. Lagu-lagu raya sudah berkumandang. Pemikiran manusia sudah berubah. Puasa adalah untuk raya semata-mata. Bukan untuk mengambil peluang menambahkan ibadat kepada ALLAH.

Tapi bulan puasa ini adalah peluang kepada sesetengah peniaga untuk "cekik darah". Harga makanan di jual dengan harga yang agak tinggi. Bulan puasa yang sepatutya berjimat cermat tapi hidangan berbuka puasa dibeli dengan berlebih-lebihan dan membazir. Persoalannya, dimanakah penghayatan Ramadhan yang sepatutnya ada dalam diri? Bila tiba sahaja bulan puasa, apa yang dibicarakan ialah raya. Bukan solat terawih atau tadarrus Al-Quran...

Sedih aku melihat gelagat kebanyakan masyarakat yang mengaku Islam. Puasa tetapi melakukan maksiat. Puasa tetapi tidak menutup aurat. Puasa tetapi tidak menunaikan solat. Bulan yang penuh rahmat tidak diambil peluang sepenuhnya oleh umat Islam pada hari ini.
p/s: Untuk renungan bersama di bulan Ramadhan... =)

6 comments:

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

Yupp.. lebih sedey bile rumate sendiri pun ade yg wat gak...

Wateva pun, look upon ourself la kan.. hav we fulfill dis Ramadhan wit ibadah..??

Jepah said...

>>>ramadan:
sabar ye... =D

::Mish ShaZz:: said...

slamat beramadhan...=)

Jepah said...

>>>mish shazz:
=)

ainShahajar said...

adakah kita berpuasa utk beraya..betol2..

kalo kat tmpt lain.. bulan ramadhan lah meriah.. dan rasanya.. ramadhan lg meriah.. sebab ade sahur, berbuka, terawih..

raya biasanya hanya seminggu.. dan bagi yg dewasa ni -- penat..heh

Jepah said...

>>>ainshajar:
puasa untuk tingkatkan ketaqwaan... bukan utk beraya semata-mata...

raya adalah kejayaan org berpuasa... =)