Saturday, February 28, 2009

"Sharing Moment" with KAHS' Dean... (Part II)


Rasa-rasanya ramai yang tertunggu-tunggu sambungan entri ini. Maaf kerana agak lambat menyambung cerita. Ini bukan cerita rekaan. Ini adalah kisah benar. Tiada yang benar melainkan yang benar-benar belaka... hohoho...
"Tempat tu keras?"
"Ala Dr., bkn ke kawasan bukit. Mesti la keras."
"Ye la Dr., mesti tanah bukit mmg keras."
"Erm, kontraktor tu kata, ada satu batu besar yang sangat keras kat tapak tu. tak bleh nk alihkan dengan cara biasa. jadi, kene letupkan dengan bom la."
"ooo..."
p/s: begitulah kisahnya....
~nantikan kemunculan part III~

Thursday, February 26, 2009

Mampukah aku? Layakkah aku?


"Jepah, nak jadi komiti I-QUEST 09 x?"
"IQUEST? hahahaha.."
"Kenapa? xkan da serik kot..."
"xtahan nak gi meeting la... banyak sangat... nak suruh jadi apa?
"Jadi PM nak?"
"PM? x layak la... ni program besar kot... Jadi APM pun merangkak-rangkak..."
"Sebenarnya tengah nak setup line up untuk I-QUEST 09 ni..."
"Erm, bagi la peluang kat 1st year sekarang peluang lak."
"Tapi, tetap nak senior-senior macam Jepah."
"Erm, ginilah, kalu betul2 x cukup orang, contact Jepah ye.... tapi, bukan post PM la. Jadi orang-orang bawahan je la..."
"Ok..."
Persoalannya, mampukah aku? Layakkah aku?

Saturday, February 21, 2009

Berkelah Waterfall... Again?

Air Terjun Berkelah lagi? hehehe... ya... Aku ke Berkelah lagi pada 20/2/09. Ini merupakan kali ketiga aku sampai di "kolam" ketujuh Air Terjun Berkelah. Memang seronok. Walaupun aku berada di sana tidak sampai 24 jam. Buat pertama kalinya, aku nightwalk untuk tiba di "kolam" ketujuh Berkelah. Ini kerana aku ada exam pada petang semalam. Jadi, aku bertolak agak lambat bersama seorang senior CTS (lelaki) dan 3 orang junior CTS (perempuan). Alhamdulillah, kami tiba dan kembali dengan selamat.


Selamat Datang....

Air yang terjun...

Cantiknya... Subhanallah...


x reti berenang la... hehehe


ni baru btol2 mandi air terjun...


Penat mandi, makan la plak...

Tuesday, February 17, 2009

"Sharing Moment" with KAHS' Dean...


Exam pharmacology telah tamat. Aku bersama-sama kawan-kawan menuju ke kafe untuk makan. Terlalu banyak tenaga yang di gunakan untuk menjawab exam tadi. Jadi, aku perlu topup tenaga aku semula... hahahaha...

Aku makan di meja makan bersama-sama dengan 2 orang lagi kawanku. Sedang Kami asyik bersembang, Tiba-tiba, Dr. Nik Mazlan datang dan duduk di meja yang sama dengan kami. Pada awalnya, kami agak segan untuk berbicara dengan beliau. Maklumlah, Dekan Kulliyyah kot... Tetapi, kami cuba memulakan perbualan dan kami seronok berbual dengan beliau. Banyak perkara yang kami bincangkan. Tetapi, untuk entri kali ini, aku hanya ingin menyentuh satu perkara sahaja iaitu berkenaan bangunan Kulliyyah kami.

"Dr, bila bangunan kulliyyah nak siap?"
"Jangkaannya, September 2010"
" Siap semuanya?"
"Siap fizikal je la. Equipment sume x masuk lagi. Untuk setup dalaman, makan masa 3 4 bulan lagi"
"Owh, x sempat la kami nak merasa."
"Eh, sempat la awak balik untuk exam"
"hahahaha"
"Macam ne perkembangan pembinaan Dr.?"
"Setakat ni on time la. Tapi ada problem sket. Kontraktor tu kata, tempat tu keras."
"ha? keras?"

~to be continue~

Friday, February 13, 2009

I got twin nephews... alhamdulillah...


Wan Ahmad Adlan & Wan Ahmad Adli

When I was watching a Japanese movie, suddenly my handphone rang. Owh, a message from my 2nd sisters (the 4th in my siblings).

"Epah tau dop si kembar dah kuar?"
"Dop tahu pun"
"Kakak bongsu awak tu branok doh.."
"Ye ke? Laki ke perempuan?"
"Dua-dua laki..."

Alhamdulillah... my 3rd sister (the 6th in siblings) already giving birth to her first and second baby... For the first time, there is twin in our family...

I think I will leave this entry for a while here... I need to focus on next exam...

My neighbour, Azuwan, asked me who inherited the twin genetics...

Sebenarnya, semua ni kuasa-NYA. Kedua-dua belah pihak (my sister and my brother in law), sebenarnya ada sejarah kembar ni... Tapi, untuk keluarga kami, sejarah genetik kembar ni agak "jauh". Tapi, untuk keluarga abang iparku, genetik kembar ini lebih dekat. Apa-apa pun, kami bersyukur kerana kedua-dua anak kakakku selamt dilahirkan... Apa la nama diorang agaknya? huhuhuhu....

Relax Time: Loyar Buruk? STBB? SMBB?

Just finished the second exam... penatnya... huhuhu... Jom rehat-rehatkan minda sambil makan "cukelat"... huhuhu...

Aku masih lagi teringat akan gurau senda ketika berada di Cameron Highland pada cuti tahun baru cina yang lepas. Masih ingat entri pendakian di gunung Brinchang dan Irau? Banyak statement yang "gila-gila" ketika di sana. Aku tidak tahu ape kategori statement-statement tersebut. Loyar buruk? STBB? SMBB?

Statement 1:
A: Huhh... sejuknya kat sini... macam duk kat Cameron Highland la...
B: Laa... aku rasa macam duk kat Brinchang la...

Statement 2:
C: Mu pernah ke hiking gunung ni?
D: Pernah... Masa Fir'aun wat sprint test unta dulu...
C: Ooo.... Aku ingat masa Malaysia jajah Belanda dulu...

Statement 3:
E: Bila nak panjat gunung Irau ni?
F: Bila-bila...

Statement 4:
G: Eh, tadi jalan ngan orang (baca: awek) lain, ni orang (baca: awek) lain plak..
H: Biasa la... servis bertukar tangan...

Statement 5:
I: J, sampai hati ko rampas "dia" dari aku...
J: Laa... mana ada aku rampas... aku kebas je...

Statement 6:
K: L, ko nak ke mana tu?
L: Mana-mana...
K: Betul-betul la...
L: Toilet... nak ikut?
K: ????

Statement 7:
M: Jom gi menara tengok matahari terbit...
N: Aku da banyak kali la tengok sunset atas gunung...

Statement 8:
O: Waa... cantiknya sunrise...
P: A'ah la... cantik btol... xsangka sunrise waktu senja macam ni,kan?
O: eh, silap...malunya....
Statement 9:
Q: Nak dengar teka teki tak?
R: apa dia?
Q: Bende ni kecil, putih dan sangat laju... ape dia?
R: tak tahu la... apa jawapannya?
Q: Sebiji beras yang terlekat pada kapal terbang yang sedang bergerak dengan lajunya...
Statement 10:
S: Sejuk la pagi ni... solat Subuh 2 rakaat je la... sejuk sangat...
T: Tu ah... sejuk gila...
Statement 11:
U: Penat giler hiking... sampai nanti aku nk solat Isya' 2 rakaat je la...
V: Nama pun bleh qasar... apa la ko ni...
U: hehehehe....
p/s: aku pun xtau apa yang aku tulis ni... hohohoho...

Thursday, February 12, 2009

Bila rasaku ini rasamu....

gambar sekadar hiasan...
Bila rasaku ini rasamu... bukannya lagu yang didendangkan oleh kumpulan Kerispatih. Hanya untuk tatapan semua pembaca...
Kadang-kadang kita tidak sedar yang kita sebenarnya terlalu demand. Terlalu meminta. Terlalu sensitif. Terlalu inginkan kesempurnaan... Tetapi, itulah sifat manusia... sentiasa mahukan yang terbaik untuk diri sendiri...
Tanpa kita sedari, kita melukakan perasaan org lain. Kita tidak suka seseorang itu melakukan sesuatu yang kita tidak suka. Tetapi kita melakukan apa yang kita tidak suka itu kepada orang lain. Jadi, mengapakah kita nak marah orang lain yang melakukan perkara yang sama terhadap kita? Sedangkan kita tidak menjaga perasaan orang, kita nak orang jaga perasaan kita. Respect each others. Barulah hidup bahagia... hehehehe...
Sekadar ingin mencoretkan sesuatu di dalam blog ini... Fikir-fikirkanlah...

Monday, February 9, 2009

Mission ALMOST Accomplished....

Did you remember about my entry about the my "jobs" during last vacation? About build and painting the house? Now, the house is almost finished. The painting is 95% completed and the house structure (including interior design) is 95% completed.


A few months ago...

The picture is taken on 8/2/09...

My mom asked my opinion what to do with this "new" house. I suggested to make it as homestay because it is more easier to look after the house rather than we rent it to somebody. hehehe...

Anybody want to stay overnight in this homestay??? =)

Sunday, February 8, 2009

Award from Liyana...

Maaf Liyana... baru sempat amek award ni... thank for this award... let's see what she wrote about me...

" jepah...
1 thing is I like to ym with him...
usually he's the 1 who will buzzed me...
there's many things that we can talk about in the ym...
both of us have many similarities such as we like chocolate and badminton...
jepah:ehem, kebetulan je memanjang
... "
Liyana: kalu da kebetulan, nk wat mcm ne...
suratan atau kebetulan??? hahahaha

Saturday, February 7, 2009

The "oldest" clock in my house...


Can you guess how old this clock is? It is still functioning well...
Believe it or not!!! It is already 31 YEARS old...

Friday, February 6, 2009

Home Sweet Home...


Alhamdulillah... Akhirnya aku selamat tiba di rumah selepas melalui satu perjalanan yang agak panjang....


Terlalu banyak perkara yang berlaku di depan mata selama beberapa jam perjalanan pulang dari Kuantan ke Kuala Terengganu...
Scene 1:
Bas mengalami masalah.... Enjin bas mati di tengah-tengah jalan... Tetapi pemandu bas tetap cuba menghidupkan enjin bas... Setelah mencuba beberapa kali, enjin bas hidup semula.. Meneruskan perjalanan... akan tetapi perkara yang sama berulang beberapa kali sehinggalah pemandu bas mengambil keputusan berhenti di kawasan rehat Chendor dan menunggu mekanik datang membaiki bas...
Scene 2:
Ada mat saleh naik bas itu... Pemandu bas bertanya kepada salah seorang penumpang bagaimana nak speaking untuk menerangkan keadaan yang sedang berlaku. Ingatkan dia nk suruh orang lain cakap, tetapi dia sendiri yang cakap... bagus betul walaupun perkataan yang dia guna sangat ntah apa2... dia cakap, janji mat saleh tu faham... cukup...
Scene 3:
Selepas mekanik berjaya membaiki bas, perjalanan diteruskan... Aku duduk di tempat duduk belakang sekali... Alangkah terkejutnya aku... pasangan mat saleh yang berada di tempat duduk tengah melakukan sesuatu yang tidak sepatutnya dilakukan di tempat awam... Helllo... ni Malaysia ye... bukan negara korang... tapi, pasangan itu seperti tidak mengendahkan teguran dan mat-mata yang memandang aksi-aksi mereka... aku hanya mampu menggelengkan kepala dan aku mengambil keputusan untuk tido...
Scene 4:
Aku tiba di stesen bas. Kakak bongsuku menunggu aku disebelah McD. Dia mengajak aku makan di McD. Namun,aku cakap, aku boikot McD. KFC xpe... hehehehe... namun, aku terkilan melihat segelintir masyarakat seagama denganku menyambut ulang tahun kelahiran anak mereka di McD... tiada ke rasa nak boikot?
Scene 5:
Aku ke masjid untuk menunaikan solat jamak ta'khir berhampuran dengan stesen bas... pukul 9.30 mlm... Alangkah terkejutnya aku... Pintu pagar masjid itu di tutup dengan rapi sekali... siap kunci lagi... macam ne aku nk solat? nak tumpang solat kat luar masjid pun x bleh... kenapakah masjid yang begitu besar dan indah tetapi di kunci dengan sebegitu ketat? sekurang-kurangnya, bukalah pintu pagar masjid walaupun nak kunci pintu masjid... boleh la aku menumpang solat di bahagian luar masjid... hmmm...

A story from her...

I just got a comment from my ex-schoolmate... nice n long comment... nice story... it makes me remember many beatiful memories when i was in primary school... she left some comment regarding this entry...

Sofia Ismail said:
episod 2936: Sek Keb tok Jiring
Budak ni tukar sekolah to SKTJ after cuti raya cina masa darjah tiga. Since bapak budak ni kawan penyelia petang skolah tu, dia (the bapak) pun asked for admission permission direct ngan that penyelia ptg. (ie xdaftar ngan pejabat.) That penyelia petang pon so smart, told the parent to put the budak in 3 Ghazali. Maka duduk la budak tu di kelas 3 ghazali. Tapi sebab budak tu super smart, dia pon dapat nombor satu masa periksa setengah tahun.

Sekolah tu ada polisi pelik; minor class shuffle for second sem. Maka budak tu pon disuruh masuk kelas elite yang dimention oleh Jepah; ie 3 Shafie. Tapi budak tu x tau pon kewujudan makhluk yang bernama Jepah. The super-famous 3 Rahs (Nadhirah, Tahirah, atirah. Don’t tell me u don’t remember.) pon budak tu x kenal. Anyway, the shuffle x ubah register, maka nama budak tu still under 3G. So masa final budak tu pon kena balik kelas sendiri balik. Periksa habis, result pon keluar. Budak tu dapat nombor satu; bukan setakat dalam kelas, dalam seluruh darjah pulak tu. The star of Shafie, aka Nadhirah, pon kalah. Tapi tu la, sebab budak tu kelas Ghazali yang atas sikit jer from Nawawi (super tak elite. Masa tu xder ibnu majah.), she’s like simply forgotten. Not that she wanted any recognition (dah lama kot, terlambat 11 tahun dah); she finally realised why people keep ‘berebut-ing’ nak masuk kelas elit.

Masuk darjah empat Kelas Shafie (d’oh). Not much. The most significant thing yang tak significxant tahun tu was Cg Hasnan baca surat cinta Najla (was it her name? Or was it Najia?) to Syed about Fatin in front of the whole class. How embarrassing was that? (Tiga2 tu x tau la dah kat ner sekarang.)

Standard Five. Budak tu jadik DJ sekolah. Bilik siaran tu sebelah kelas 5Shafie jer. Maka kalau xder kerja jer mesti pegi melepak kat situ. Dia n partner dia selalu pegi set lagu (ntuk siaran the next day) masa KH. Set lagu 2 minit jer, tapi ponteng thru out class. Haha. Anyway, satu hari cikgu KH (x ingat cg Hasnan @ Cg Bakar) complain lama sangat duk set lagu. Maka sebagai budak2 yang takut ngan cikgu, dua2 broadcaster tu pon buat dalam masa 2 minit jer the next week. Kantoi beb. To thibk abt it, rugi gak ponteng kH. Budak tu missed buat ‘penyodok sampah’ pakai tin. Anyway, budak tu punya biggest impression on Jepah that year (and thru out the years till today) was his kasut mulut buaya. (Jangan aku salah orang dah.) Anyway, not that it’s a bad thing or anything, it’s just the biggest thing yang x big langsung yang dia ingat. Significant occurrence: Cg Hasnan check data student. Budak tu xder student number. So he’s like, “awak ni daftar sekolah ke x?”. Mesti la budak tu jawab, “saya daftar la cikgu.” (D’oh, dia budak jer kot. Mana la dia tau pasal daftar x daftar.) Anyway, budak tu akhirnya dapat student number that day. Not that it’s a big thing. Oh, budak tu met a minor accident that year. Biasa la, melintas jalan besar eventho motor dah dekat. Kata sekolah. Permanent defect?: Yes.

Darjah 6. Kelas Shafie lagi (d’oh). For the first time budak tu kena attend kelas after school hours. Tusyen wajib oleh pihak skolah. Kadang2 budak tu saja je buat2 demam xnak pegi kelas tusyen, padahal dah besar. Again, dia x ingat pon Jepah terpeleot tgn, tapi dia ingat anak Cg Fazlida (cikgu kelasa 6Shafie) patah tangan. (Something related to pokok and reban ayam, but can’t remember why.) The thing she remembered abt Jepah: Jepah complained ayah dia kasi nama adik dia ‘ahmad muhamad’. (Again, jgn salah org dah.)The most significant thing yg x significant tahun tu: Anak Cikgu Kamisah (cg maths aka penolong kanan1) (x ingat nama, tp i’m positive it started with D. Dina sumthing, i guess.) kena ganyang jugak sebab salah banyak soalan Maths. So Cg Kamisah was like, “u pon salah jugak?” and the daughter was like, “Nak buat macam mana mak.” So cikgu kamisah was like, “Ei, kat sekolah panggil cikgu la, ada plak mak.” (conversation might differ from the original, but u get the idea.)

UPSR. Stuff. Move on to middle school.

NEXT~!SiDE STORIES======================
1 - Coincidentally, all three Rahs have brothers of two years younger. (And the brothers were stuck together, just like their sisters.) Mine’s a sister.

2 - I’m reminded of a Diana Fakarulradzi(?) of 3S. She passed the PTS test and entered middle school a year earlier than intended age. Too bad dia masuk maahad, she had to do an extra year of ‘persediaan’. In the end we met again in MRSM Kuala Berang dengan grade sama (F4).

3 - Cikgu Bakar transferred to SMKATJ the same year we all masuk that school.

My Comment
- Sofia, harap awak baca la komen ni ye... kasut mulut buaya tu bukan saya.... =)
- anak cikgu fazlida, namanya hilmi. dia patah tgn sbb jatuh main bola... =)
- nice story... =)
- Sofia, you are really a genius... =)

Thursday, February 5, 2009

Don't talk if you don't know...

Don't talk if you don't have the knowledge about what you are talking about...
Don't talk if you don't know what it is all about...
Don't complain if you don't know the truth behind that...
Because if you do, people will know that you have no knowledge about it...

Tuesday, February 3, 2009

really busy...

This week is really really really busy... I don't know how busy it is but it is really busy... A lot of work I need to do. Some meetings I need to attend. Plus I need to study for mid semester exam...

So, i don't have enough time to update my blog... maybe this situation will occur until end of this month... huhh...

Anyway, to all my friends, gud luck for coming mid semester exam... =)