Tuesday, April 28, 2009

Bicara Akademik Serantau... (Tiru ayat Shamel)


Erm... result da kuar mcm ne? ntah ler... jatuh kot... score mid sem, x score final... apa la yg x kene... pasrah n redha je la... tiap2 sem jatuh ni... habis la aku... waaa.... Ape2 pun, aku dah lakukan yg terbaik...
p/s: aku termenung seketika di depan laptop... kemudian aku ketawa kekecewaan... huhuhu...

Manual @ Auto?


Manual or auto? Which one you prefer for drive a car? For me, it depends on situation. If there is no traffic jam, I prefer to drive car with manual gear. If the road is too crowded, I prefer to drive car with automatic gear. How about you?
p/s: kalau da biasa drive kereta manual, drive kereta auto pun cari clutch...hahaha

Monday, April 27, 2009

Jalinan Budi 2009



Pada 21-24 April 2009, aku telah mengikuti program Jalinan Budi 2009 di Kampung Meranti, Pekan, Pahang pada ketika aku tidak dapat mengikuti program ARC ke Merapi, Indonesia. Selama aku berada di sini, aku telah melihat pelbagai ragam manusia dan nilai-nilai kehidupan masyarakat orang asli. Kadang-kadang, aku rasa sedih melihat keadaan kehidupan mereka. Namun, mereka tabah untuk meneruskan kehidupan. Kadang-kadang aku gembira melihat kerenah-kerenah mereka. Kemajuan tamadun manusia sedikit sebanyak telah samai ke kampung ini. Namun, itu belum cukup buat mereka. Aku bersyukur dilahirkan dalam keluargaku sekarang. Apa yang aku boleh lakukan untuk membantu mereka? hmmm...

p/s: For more pics, tgk kat sini atau di sini atau di sini...

Sunday, April 26, 2009

Good bye my room...


Selepas 2 semester aku menginap di bilik ini, T9 2.1M, akhirnya, aku mendapat arahan untuk berpindah ke T10 a.k.a. "new mahallah"... Begitu banyak kenangan aku di sini... Akan ku kenang semuanya... xkan ku lupakan bahawa di sinilah aku mula extreme bermain dota... Di sinilah aku belajar hidup dalam suasana orang ramai... rumate yang berbagai-bagai ragam... Adakah akau akan mengecap semua ini lagi di tempat baru? entah la... Adakah aku akan merindui bilik ini?

Monday, April 20, 2009

AGD HEALS 2009...

Yahoo... Exam dah habis... now, it's time to enjoy and give reward to myself on my efforts in the final exam.... AGD HEALS 2009.... salah satu program yang melibatkan aku sebagai komiti... Program ini telah berlangsung dengan jayanya di Hyatt Regency Hotel pada malam tadi... mane gambar? tgk bawah ni... hehehe...


Masa untuk makan...


Pentomen dari final year... Lawak giler siot...


Tetamu yang hadir...


Lecturer yang hadir


Antara 2nd year yang hadir...


Komiti AGD HEALS 2009


With my rumate... lebih tepat lagi, compartment mate... =)

Final Exam: 9th Paper (Last Paper)


Maaf... entri ini lambat 2 hari atas sebab-sebab teknikal... Alhamdulillah, exam terakhir untuk semester ini telah tamat dengan penuh dukacitanya... kenapa? soalan susah kot... ape? x study? study la beb... tapi da soalan susah sangat... nak wat macam ner... banyak lak tu... x sempat nk jwb hbis... apw2 pun, exam da hbis... jom enjoy....

p/s: banyak program cuti ni... =)

Friday, April 17, 2009

Final Exam: 8th Paper


Alhamdulillah... Exam ke-8 telah tamat dengan penuh dukacita... Kenapa? Faham-faham je la ye... hehehehe...
p/s: 1 more to go... yey...

Wednesday, April 15, 2009

Final Exam: 7th Paper


Hari ini hujan. Best jugak skali skala jawab exam dalam keadaan yang agak sejuk bagiku... Maklumlah, tubuhku masih belum pulih dari demam sepenuhnya lagi. Macam mana exam hari ni? erm... harapanku, semoga lulus la... susah siot.....

p/s: two more paper to go... chaiyok Jep...

Tuesday, April 14, 2009

Aku "Sayang" UIA Kuantan...


"Dak allied duk luar sem depan. Konfem kene pindah..!!!!!"
"Ha?"
"Allied, Dentist, Nursing duk rumah yang dekat guest house tu... kos len duk cni..."
Aduh... macam-macam hal la... nak suruh pindah la plak... ikut kos plak tu... eeiii.... aku memang sayang UIA ni... especially mahallah... suka-suki je pindahkan kami... kami da hepi-hepi duk sini... erm... nak wat macam ne... da nasib badan... dak2 kos minoriti gak yang jadi mangsa.... hmmm...
p/s: duk rumah pun, duk rumah la.... hidup menumpang... macam ni la...

Monday, April 13, 2009

Final Exam: 6th Paper


Akhirnya, tamatlah marathon selama 5 hari berturut-turut... tapi, masih ada 3 lagi exam yang belum di tempuhi. Macam ne exam hari ni? Boleh la... tapi dengan keadaan aku demam pada hari ini, aku tak boleh fokus 100%. Otakku juga tidak dapat aku gunakan sepenuhnya... Aku hanya harap lulus je exam ni...

p/s: aku kene pulih dari demam dulu untuk menghadapi exam seterusnya...

Sunday, April 12, 2009

Final Exam: 5th Paper

Alhamdulillah... Exam ke-5 telah pun tamat dengan selamat. Aku telah memberikan segala yang terbaik untuk exam ini. Semoga result pun ok la... Akan tetapi, aku telah mendapat selesema ni... Waa... =(

p/s: aku kene makan ubat cepat2 ni... esok ada exam lagi...

Saturday, April 11, 2009

My new niece....


"Epah, tau x awak bleh anak sedara baru?"
"Dop pun..."
"Kakak ipar awak tu beranak doh..."
"Upload gambar kat friendster... nk tgk.."
Uhh... Dapat anak sedara lagi... Perempuan plak... Ni anak sedara ke berapa ye? Fikir jap... erm.... lepas yang kembar ari tu... haa... yang ke-17... hohoho.... x sabar nak balik rumah tengok anak sedara ni... =)
p/s: Makin meriah la rumah aku lepas ni...

Final Exam: 4th Paper



Owh... sudah exam ke-4 rupanya... Macam mane? boleh la... agak susah jugak la... tensen jawab tadi... kenapalah pensyarah wat soalan susah-susah ni... kesian aku nak jwb... main tembak je... hohoho...
p/s: len kali bw la sniper masuk exam... baru leh tembak ngan tepat... hahahaha

Friday, April 10, 2009

Final Exam: 3rd Paper


Exam ke-3 telah pun tamat dengan penuh kejutan. Menurut maklumat yang kami perolehi, exam hari ini hanyalah MCQ sahaja. Akan tetapi, entah dari mana datangnya 3 esei. hohohoho... Cara baca pun untuk jawab MCQ, memang merapu la jawab esei.. hohoho...
p/s: kan da pesan suruh study btol2.... hahahaha

Final Exam: 2nd Paper


Exam ke-2 telah pun tamat petang semalam (9/4/09). Pagi ini (10/4/09), exam ke-3 bakal menyusul pada pukul 9.00 pagi waktu tempatan. Rasa lega sedikit kerana 2nd paper ini merupakan subjek yang mempunyai nota yang paling tebal. Ketebalan nota yang amat boleh menyamai sebuah buku teks. hohohoho... Alhamdulillah, aku berjaya mengharungi exam ini dengan baik (walaupun xleh jwb sgt pun)....

Thursday, April 9, 2009

The "WARS" Begins...


After the first paper last Saturday, now the "real wars" begins. I will have 5 papers continously without any day gaps for 5 days starting today. So, I need to put all my efforts, abilities, powers and skills for these 5 days. Hopefully, I can answer all the exam very well. Wish for my luck, k? =)

Wednesday, April 8, 2009

Homeopathy???


"Banyaknya ubat mu Jep... mu sakit ke?"
"Dop la... Standby... Ni ubat-ubat biasa je... Ubat demam, selesema..."
"Ooo... Eh, mu pun makan ubat homeopathy?"
"A'ah... sejak dari kecil lagi... arwah ayah pengamal homeopathy. Siap buka mini klinik kat rumah"
"Ooo..."
"Jep pun blajar gak sikit-sikit pasal homeopathy ni... Sebab tu bawa ubat ni. Untuk kegunaan sendiri. Standby kalau2 rasa tak sihat..."
Pernah x kamu mendegar pasal perubatan homeopathy? Tentu pernah,kan? Homeopathy juga merupakan perubatan alternatif di samping perubatan moden yang ada pada hari ini. Nak tahu lebih lanjut, search la kat google ke... yahoo ke... hahaha... (malas wat pautan)...
Umie pernah menyuarakan hasrat supaya aku belajar perubatan homeopathy. Sambung cita-cita arwah ayah. Aku berminat tetapi aku tidak dapat memberikan kata putus kepada Umie. Mungkin aku akan fikirkan selepas aku grad 2 tahun lagi.... InsyaALLAH... =)
p/s: musim-musim exam ni, jangan tensen2 ye... (padahal aku pun tensen... kihkihkih)

Tuesday, April 7, 2009

Weird Hobby???


"Jep, mu nak wat bende botol byk2 ni?"
"Nak jual... kumpul duit nak kawen... hahahaha..."
Pelik ke kalu suke kumpul botol? Ntah la... Bagi aku, hobi ini tidak pelik. Aku suke kumpul botol... Sejak dari matrik, sampai la sekarang... huhuhu.... Anda juga mempunyai hobi, kan? =)

Monday, April 6, 2009

Switch off your phone please...


Are you sick or not if u face these kind of things when you are in exam hall? During my first paper last Saturday, I got sick because off some events... Exactly when I'm answering the exam question...
Tempat dudukku yang ke-2. Dalam exam hall. Sangat dekat la dengan tempat calon-calon pepriksaan meletakkan harta benda mereka. Baru je pensyarah bagi arahan untuk menjawab soalan, tiba-tiba aku terdengar bunyi handphone. perghhh.... kuat plak tu... Aku da buat muka da... Baru nk jawab exam dengan tenang. Dah kene ganggu... hello... tolong la... x reti-reti ke nak tutup handphone tu bila masuk exam hall?
Yang pastinya, handphone yang berbunyi itu milik calon peperiksaan. Memang spoiled mood aku nak jawab exam la. Dah la tinggalkan handphone kat tempat simpan barang-barang. Tak tutup plak. huhh.... Kalu tak nak tutup pun, at least silent la.... Mengganggu orang lain je...
Ingatkan sekali tu je bunyi... rupa-rupanya banyak kali... tensen tol aku.... ikutkan hati aku nak cari je handphone yang berbunyi tu... pecahkan terus... baru padan muka... hahaha... (kan da jadi jahat... hehehe)...
p/s: so, tolonglah silent atau tutup handphone anda sebelum bawa masuk ke dalam exam hall. Senang cite, xyah bawa ke exam hall lagi bagus.

Sunday, April 5, 2009

Exam Period... Stay Up or Not?

Ini betul-betul tido... bukan possing...

Exam period... It is a need to stay up? I don't think so... Since I come to this campus, it is rare to see me stay up until late night to study... Why? Because I will sleep early and wake up early... hehehe....

Tidur itu penting... hehehe... study hard and smart... =)

p/s: Bestnya kalau bleh tido lame2.... huhuhu...

Saturday, April 4, 2009

Final Exam: 1st Paper


Alhamdulillah... Berakhir sudah zaman 3 UNGS n 1 RKUD... huhuhuhu... Hari ini, 4/4/09, aku telah menduduki peperiksaan untuk subjek RKUD 4310K, Philosophy of Science. Soalannya agak mencabar kerana ada soalan struktur, soalan objektif dan juga esei. Aku telah melakukan yang terbaik untuk peperiksaan ini. Semoga aku lulus peperiksaan untuk kertas ini... Ameen...
p/s: rasanya tadi da keluar falsafah baru iaitu "Philosophy of Jep"... hahahaha

Friday, April 3, 2009

Setahun Sudah Berlalu....


"Kring.. Kring..."
"Hello..."
"Epah, ......................................."
---------------------------------------------------------------------------------------------
Pejam celik. Pejam celik. Sudah setahun peristiwa itu berlalu. Tapi, ia tetap segar dalam ingatanku. Masihku ingat apabila aku menerima mesej dari kakak sulungku pada petang 2/4/08 yang mengatakan bahawa arwah ayah koma. Sebelum itu, aku masih lagi mampu tersenyum bila berhadapan dengan rakan-rakanku. Tetapi selepas menerima mesej itu, aku tidak lagi mampu mengukir senyuman. Walaupun ada orang cakap aku "buat muka", aku dah tak kesah. Diorang tak tahu apa yang bermain di fikiranku ketika itu....
---------------------------------------------------------------------------------------------
3 April 2009...
Genaplah setahun pemergian arwah ayah. Kesannya masih terpahat di hatiku. Jika setahun lepas aku menghadapi peperiksaan akhir semester, tahun ini pun sama. Bezanya, tahun lepas aku skip 1 paper. Tahun ini, 1 paper pun belum start lagi... Orang cakap, aku tabah, tetapi aku tidaklah sebegitu tabah. Semoga roh arwah ayahku ditempatkan di tempat yang mulia bersama-sama orang-orang yang soleh. Ameen....
Tetapi, semua ini tidak akan mengganggu tumpuanku pada final exam kali in... InsyaALLAH...
p/s: tapi, mcm xde mood la nak exam kali ni... =D

Wednesday, April 1, 2009

Revision Period...


Semenjak aku masuk UIAM Kuantan, aku tak pernah lagi merasai revision week... Apa yang aku rasai ialah revision period... Itu pun dua hari je... Dah la dua hari... Ada kelas ganti plak... hohohoho... Mula-mula, aku rasa geram jugak ada kelas masa revision period. Tapi, bila fikir-fikir balik, kesian plak kat pensyarah nak mengajar. So, pergi je la. Bukan lame pun. 2 jam je. Kalu takde kelas pun, bukan aku study pun. Tido je kat bilik. So, aku anggap je kelas ni sebagai revision class. bukan replacement class. Bagaimana dengan revision period kamu? =)
Bergembiralah menjawab exam ye... =)
p/s: Apa pendapat kamu tentang gambar di atas? comel tak anak sedaraku? hehehe...